Indonéští aktivisté zachránili na Borneu vzácného orangutana

Ochránci životního prostředí objevili v centrální části ostrova zhruba pětiletou samičku orangutana. Místní obyvatelé ji zde drželi v zajetí. Orangutani bornejší přitom patří mezi ohrožené druhy. Prohlídka navíc potvrdila, že jde o albína.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Samička sice po odchytu prokazovala agresivní chování, ale jinak je zdravotně v pořádku. "Už první fyzická prohlídka provedená naším lékařským týmem prokázala, že se jedná o orangutana albína. Její srst, oči a kůže jsou světlejší než u ostatních primátů. Zároveň má oči citlivé na světlo," uvedla Nadace pro přežití orangutanů na Borneu (Borneo Orangutan Survival Foundation).

Ochránci věří, že existuje velká šance, že primát bude brzy propuštěn do volné přírody. Albíni jsou mezi orangutany velmi vzácní. Tento je první, kterého nadace na Borneu za dobu své 25leté existence objevila.

Orangutani bornejští patří mezi kriticky ohrožené druhy. Jejich populace mezi lety 1950 a 2010 klesla o více než 60 %. Kvůli lovu a ničení jejich stanovišť se očekává další pokles o 22 % mezi lety 2010 a 2025. V současné době jich žije na ostrově zhruba 100 000.

Mohlo by vás zajímat: