Jak se krotí krokodýli - osobně a ve vodě

Vlastně to ani není krokodýl, ale „jen“ aligátor. Ale stejně měří tři metry a člověka by slupl jako malinu. Přesto se najde člověk, který se nebojí vlézt za ním do vody…

Zdroj: archiv

Jmenuje se Nelson a žije v australském národním parku Ballarat. Narodil se před 17 roky a patří k největším aligátorům, kteří se zde narodili. O třímetrovou bestii se už odmalička stará ošetřovatel Stuart Parker. Byl první „věcí“, kterou aligátorek po vyklubání uviděl. 

Stuart Parker je muž, kterému jsou krokodýli a aligátoři souzení. Poprvé se s nimi setkal, když mu bylo šest. Tehdy ho mladý aligátor srazil ocasem do vody, omráčil ho ocasem a pak se mu zakousl do hrudi. Naštěstí mě malý Stuart tehdy na sobě tlustý kabát, takže přežil. Strach ze zubatých aligátorů překonal tím, že jim zasvětil celý svůj život. Nastoupil v parku Ballarat jako ošetřovatel plazů, takže je se strachem konfrontován každý den. 

Koupel s aligátorem

Jak je vidět na fotografiích, dokázal se s ním vypořádat víc než zdařile. Každý den leze při krmení do nádrže s aligátory a hraje si s nimi. Nebojí se ani těch největších, například Nelsona. „S aligátory se dá pracovat i nablízko. Mají velmi milou povahu, třebaže byste to do nich na první pohled neřekli.“ 

Práce Stuarta Parkera má i jiný smysl, než je aby vynikl na fotografiích. Tím, že je navyká na lidskou přítomnost, umožňuje, aby k plazům mohli bez rizika zvěrolékaři, turisté nebo třeba uklízeči.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články