Jako ve sci-fi: Jak se operuje kůň? Vzácného hřebce si podali hákem

Když se operuje člověk, vypadá to na moderním operačním sále jako ve sci-fi filmu. A co teprve, když se operuje kůň!

Zdroj: archiv

Anglická nemocnice Newmarket Equine Hospitál je nejmodernějším chirurgickým zařízením svého druhu v Evropě. Exkluzivní klinika specializovaná na léčbu koní nabízí svým zvířecím pacientům ty nejlepší podmínky – a také zařízení, o jakém se ani nesnilo většině českých nemocnic pro lidské pacienty. 

Stavby supermoderního areálu byla dokončená roku 2008 přímo v centru dostihového areálu v Newcastlu. Připravují se zde na závody ti nejlepší koňští šampióni světa, včetně těch, kteří vítězí na prestižních dostizích v arabském světě. 

Lepší než pro lidi 

Jak vypadá taková exkluzivní koňská nemocnice? Kromě hlavní budovy, v níž je několik operačních sálů, je klinika vybavená také speciálním skenerem pracujícím na principu magnetické rezonance. Pomocí něj je možné získat řezy určité oblasti těla, ty dále zpracovávat a spojovat až třeba k výslednému 3D obrazu požadovaného orgánu. Magnetická rezonance využívá velké magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. Areál je vybaven také rentgenem, jednotkou intenzivní péče, pitevnou a dokonce i vlastní dílnou, ve které se vyrábí specializované nástroje potřebné pro řadu jedinečným operací. Vše je pochopitelně vyvedeno v koňských rozměrech. V několika laboratořích pracují týmy hematologů, biochemiků, virologů a mikrobiologů na analýzách vzorků, které sem klienti posílají z celého světa.

Nemocnice nabízí zákazníkům čtyřiadvacetihodinovou pohotovost. Nejvíc se chlubí tím, že v oboru nápravy zlomenin je vůbec nejlepší na světě. Fotografie z jedné takové operace můžete obdivovat v galerii v článku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články