Jak se slaví konec světa: Guatemala oslavila poslední měsíc před koncem mayského

V Guatemale letos každý měsíc pořádali oslavy blížícího se konce mayského kalendáře. A ve středu to bylo naposledy…

Jak se slaví konec světa: Guatemala oslavila poslední měsíc před koncem mayského kalendáře
Jak se slaví konec světa: Guatemala oslavila poslední měsíc před koncem mayského kalendáře
Zdroj: archiv

Guatemalané slavili ve středu u pyramidy v oblasti Quiriguá na jihovýchodě země vstup do posledního měsíce současného cyklu mayského kalendáře. Informovala o tom agentura DPA. Kalendář, který je vyměřen na 5 200 let, doběhne letos 21. prosince a někteří lidé tvrdí, že to bude znamenat konec světa. Podle odborníků ale konec kalendáře znamená jen zahájení nového cyklu.

SPECIÁL: Mayský kalendář a rok 2012

Poslední je Tikal

Guatemala pořádá oficiální oslavy každý měsíc od letošního 21. ledna. Pokaždé pro ně vybírá jinou oblast spojenou s mayskou kulturou. Závěrečný ceremoniál by se měl uskutečnit v prosinci v nejznámějším archeologickém nalezišti v zemi, v pozůstatcích města Tikal

 

Mayský kalendář začíná v roce 3 114 před naším letopočtem a čas počítá v různě dlouhých časových jednotkách, k nimž patří i takzvané baktuny dlouhé 394,26 roku. Letos v prosinci končí právě 13. baktun. Podle odborníků ale nejde o apokalypsu, spíš o začátek dalšího kalendářního cyklu. Stejný názor zastávají samotní dnešní Mayové, kteří žijí v Mexiku, Guatemale a dalších středoamerických zemích.

Mayská civilizace zeměpisně pokrývala oblast dnešního jižního Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru a Belize. V období mezi roky 250-900 našeho letopočtu dosáhli Mayové nejvyššího stupně rozvoje v celé předkolumbovské Americe v astronomii a v matematice a jako jediní měli slabičné písmo.

Mayský fenomén podle Mayů ze 21. století

21. prosince budou mayské památky a další místa spojená s fenoménem mayského kalendáře zřejmě plná turistů. Cestovní kanceláře měly dostatek času a připravily pro zákazníky z celého světa exkluzivní výlety, návštěvy náboženských obřadů, posvátných míst a podobně po celé Střední Americe a Mexiku.

Skutečný význam nálezu nejstaršího mayského kalendáře

Jak vnímají tento "humbuk" potomci starověkých Mayů? Není pochyb, že většina je tímto cirkusem otrávená. Přestože blížící konec kalendáře bude jistě i příležitostí k oslavě mayské kultury a přínosu této civilizace lidstvu, někteří původní obyvatelé vidí i stinnou stránku věci - obviňují vládu a obchodníky, že jejich cílem je profitovat na "hollywoodem vytvořenou pohádku".

Guatemalané si připravili své vlastní oslavy - stranou oficiálních slavností - v pěti městech a šesti místech uprostřed přírody, která jsou pro ně posvátná. Polovina Guatemalanů, zhruba 15 milionů lidí, má mayské předky.

Úvodní ilustrační foto (mayské dívky v tradičním oblečení v guatemalském městě Santa Catarina Palopó): Wikimedia

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články