Jak voněla královna Hatšepsut?

Starověcí Egypťané, především ti z vyšších vrstev používali líčidla i vonné oleje jako parfémy. Dochovaly se o tom četné písemné záznamy i prázdné nádoby.

Jak voněla královna Hatšepsut?
Jak voněla královna Hatšepsut?
Zdroj: archiv

Nyní však vědci doufají, že budou moci obnovit starověký parfém a ne ledajaký. Jde jim o oblíbenou vůni jedné z největších panovnic říše faraónů – královny Hatšepsut.

Němečtí archeologové oznámili, že našli 3500 let starý flakón, který patřil velké královně. Rentgenové snímky 12 centimetrů velké lahvičky ukázaly, že se v ní skrývají zbytky oleje. Vědci z bonské univerzity nyní chtějí vzorky analyzovat a snad během roku budou schopni olej znovu připravit.

Flakon byl nalezen mezi předměty, které byly uloženy s královnou do hrobu po její smrti v roce 1457 př. n. l. a navíc je na něm vyryto i její jméno jako značka majitele.

„Štíhlé hrdlo umožňovalo odměřené dávkování cenného obsahu,“ vysvětluje tvar flakonu kurátor Egyptského muzea při bonnské univerzitě Michael Höveler-Müller, který doufá, že se vědci nakonec nadechnou tři a půl tisíce let staré vůně. Svým způsobem pak doopravdy strčí svůj nos do dějin.

Žena a král v jedné osobě

Mocná královna Hatšepsut, o níž se více dočtete v dubnovém čísle časopisu National Geographic, se chopila moci v roce 1479 místo svého nedospělého syna Thumóse III. Pozdější největší válečný faraon své maceše nikdy neodpustil a snažil se po její smrti vymazat veškeré zmínky o její vládě. Marně.

Nicméně mumie slavné královny musela být schována před hněvem jejího nástupce a byla objevena náhodou teprve v roce 2007 a pak ještě trvalo, než byla správně identifikována.

Jako královna vystupovala v mužské i ženské roli, ale vždy byla podle Höveler-Müller potřena vonným olejem, který byl nejen vůní, ale i symbolem moci a bohatství.