Jazyk chameleóna má větší zrychlení než stíhačka. Jak to jen dělá?

Chameleóní schopnost vystřelovat jazyk neskutečnou rychlostí zaujala i vědce. Jak jen to ten plaz dělá, ptali se…

Jazyk chameleóna má větší zrychlení než stíhačka. Jak to jen dělá?
Jazyk chameleóna má větší zrychlení než stíhačka. Jak to jen dělá?
Zdroj: archiv

Jeho jazyk popíral přírodní zákony.

Dva nizozemští biologové pomocí vysokorychlostního videa a rentgenu analyzovali, jakým způsobem chameleón dosahuje tak neobvyklých výkonů. Chameleón je schopen vystřelit jazyk na jedenapůlnásobek délky svého těla; přitom ho vypaluje neuvěřitelnou rychlostí. Během šestnáctiny sekundy je venku celý jazyk – to je rychlost, na kterou nestihne zareagovat žádné zvíře ani člověk. Naše oko jazyk v pohybu vůbec nezaregistruje, vidíme jen rozmazanou šmouhu.

Chameleón je schopen dát jazyku neskutečné zrychlení – Holanďané zjistili, že jazyk má desetkrát větší zrychlení než ty nejmodernější stíhačky! Na téhle rychlosti je však podivná ještě jedna věc – popírá zákony, jimiž se řídí svalovina. Teoreticky by chameleón neměl mít způsob, jak takovou rychlost jazyku udělí. Ale tihle chytří plazi si s teorií hlavu nelámou a v praxi dokazují, že si cestičku našli. „Když provedete výpočty, vyjde vám, že samotný sval za to nemůže být zodpovědný", popsal problém Jurriaan H. de Groot, biomechanik z Leidenské univerzity.

Společně s kolegou z univerzity ve Wageningenu začal de Groot tento problém řešit. Vyšli z představy, že za rychlost může nějaká forma biologické pružiny nebo katapultu, kterou chameleón používá. Svaly mají jen velmi omezenou možnost vyvíjet rychle sílu. Proto si zvířata pomáhají katapultovým efektem. Pomocí něj vlastně ukládají energie a využijí ji v okamžiku, kdy ji na krátkou chvíli využijí – především při lovu.

Pomůže jazyk chameleóna při léčení lidí?

Při pitvě chameleóního jazyka narazili biologové na pružnou tkáň mezi kostí a svaly. Kolagen, z něhož se tkáň skládá, je právě oním katapultem. Funguje podobně jako luk nebo kuše. Stejně jako se paže při napínání luku pohybuje pomalu a ukládá energii do těla luku, chameleóní svaly ukládájí sílu do kolagenové tkáně. Anatomie chameleóního jazyka je známá už dlouho, ale nikdo zatím nedokázal vysvětlit, jak jednotlivé funkce spolupracují. Doposud se vědci domnívali, že chameleón používá trik s vstříknutím velkého množství krve do jazyka – ten by pak fungoval jako raketa. Tato teorie je stará víc než 150 let a vědci ji obecně přijímali, prostě proto, že neměli lepší.

„Kolagenový katapult je podivná, šnekovitá struktura“, popsal holandský tým svůj objev v časopise Science. „Zatím jsme u živých organismů na Zemi na nic podobného nenarazili – je to úplně nový design.“ Zajímají se teď o něj nejen biologové, ale také medicína – podle lékařů by bylo možné používat podobné mechanismy i u různých léčebných aplikací. 

Související články