Je deprese alergickou reakcí na moderní život?

Stále více vědců naznačuje, že by deprese mohla být důsledkem zánětu způsobeným imunitním systémem organismu. O depresi slýcháme téměř denně. Navzdory maximální snaze psychiatrů a psychologů odstranit společenské stigma kolem tohoto stavu mysli, je deprese stále vnímána jako jakási mentální a především emocionální slabost.

Zdroj: Isifa

Ale co když je to úplně jinak? Co když to, že se někteří lidé cítí mizerně, má za vinu obyčejná fyzická nemoc? George Slavich, klinický psycholog z Kalifornské univerzity v Los Angeles strávil studováním deprese mnoho let a došel k závěru, že je úzce spjata s fyzickým tělem. "Už o depresi ani nemluvím jako o psychiatrickém onemocnění. Má co dělat s psychikou, ale současně také s biologickými procesy a fyzickým zdravím člověka," vysvětluje Slavich.

Zánět v hlavní roli

Stačí se na to podívat jednoduše: každý, kdo je nemocný, se cítí mizerně. A pocit smrtící únavy, nekončící nudy a špatné nálady vás jednoduše ochromí, ať už máte chřipku nebo zápal plic. Tento stav má však svůj důvod: pomáhá nám nenapáchat víc škody a nešířit infekci dál. Zní to skoro jako deprese – pokud tedy lidé s depresí mají příznaky fyzické nemoci a naopak, může se jednat o podobnou kondici? Zdá se, že ano a nejpravděpodobnějším kandidátem je zánět – část imunitního systému, jež funguje jako poplašné zařízení k uzavření rány a povolání dalších částí imunitního systému do akce. Skupina proteinů zvaná cytokiny spustí v těle zánět a přepne mozek do režimu nemoci.

Mohlo by vás zajímat:

U lidí s bipolární poruchou byl prokázán raketový nárůst hladiny cytokinu v depresivním období a jeho výrazný pokles v období remise. Pokud naočkujete zdravého člověka očkovací látkou, jež může vyvolat zánětlivou reakci těla, mohou se u něj objevit dočasné úzkostlivé či depresivní stavy. A existují i další důkazy: například lidé se zánětlivými onemocněními jako je například revmatoidní artritida mají větší sklony k depresím.

Útrapy moderního života

Logickým krokem je tedy zaměřit se na to, co v těle způsobuje záněty. Strava bohatá na tuky a cukry prokazatelně zvyšuje možnost vzniku zánětu, naopak výživa bohatá na ovoce, zeleninu a ryby pomáhá udržovat v organismu vyvážené prostředí. Dalším rizikovým faktorem je obezita – pravděpodobně kvůli velkému množství tělesného tuku, zejména v okolí břicha, kde se ukládá velké množství cytokinů. Ke vzniku zánětu přispívá také stres, zvlášť v důsledku osamělosti. Že by deprese skutečně alergickou reakcí na moderní život?

Související články