Je váš pes či kočka ve stresu? Pusťte jim film

Nejde o žádný vtip, ale o projekt britské pojišťovny More Than. Ve spolupráci s odborníky vytvořila speciální snímky určené domácím mazlíčkům. Cílem je uklidnit je v období střílení petard a ohňostrojů. Fungují filmy? Vyzkoušejte to.

Pomalé záběry, relaxační hudba a příjemný hlas herce Davida Tennanta pomáhají psům ke zklidnění.
Pomalé záběry, relaxační hudba a příjemný hlas herce Davida Tennanta pomáhají psům ke zklidnění.
Zdroj: Ferrari/Profimedia.cz

Veterináři se často setkávají s domácími mazlíčky, kteří trpí úzkostí z hluku. Nejde jen o zvuky petard, ale i vysavače, sirén, stavebních strojů nebo projíždějících aut. „Problémy dřív trápily hlavně psy. Dneska ale už přibývají i vystresované kočky," říká veterinář Robert White-Adams. Pro majitele není snadné vystrašené zvíře uklidnit. „Pes i kočka se můžou ve snaze ukrýt zranit a někdy dochází i k dlouhodobým problémům chování," upozorňuje veterinář, který se rozhodl kývnout na spolupráci s britskou pojišťovnou.

Pojišťovna se rozhodla zjistit, jaká je možnost snížit stres u zvířat i bez využití léků. Oslovila zároveň psycholožku Karen Wild, která se dlouhodobě specializuje na výcvik a chování problémových psů. Výsledkem jsou dva filmy, které hlasem provází skotský herec David Tennant, známý ze seriálu Pán času. „Psi a kočky nevnímají svět stejným způsobem jako my. Reagují na jiné zvuky a podněty. Připravte se proto, že vás snímky moc nepobaví. Možná během nich dokonce usnete," upozorňuje s úsměvem Karen Wild.

  • Film pro psy „Woofering Heights" (přes 23 minut) byl vytvořen v souladu s barevným viděním psů. Pomalé záběry podbarvené meditační hudbou ukazují krajinu i různé rasy psů, kteří poklidně sedí či leží. Některé scény se opakují, aby se v psech zvýšil pocit klidu a povolil tak jejich stisk mezi špičáky.
    Zdroj: Youtube
  • Film pro kočky „Peer Window", který má 20 minut, odráží kočičí chování. Počítá s tím, že zvíře je schopné sedět a několik hodin sledovat, co se děje za oknem. Ve snímku je tak skrze sklo k vidění celá řada živých i neživých objektů, jako jsou ryby nebo kymácející se stromy.
    Zdroj: Youtube

Mohlo by vás zajímat: