Jedinečné záběry z hlubin Pacifiku: Nepolapitelný mořský ďas

Výzkumný tým z Kalifornie zachytil na video devíticentimetrového mořského ďasa. Bruce Robinson, vědecký pracovník z institutu Monterey Bay, se domnívá, že jsou to historicky první záběry tvora, který žije v šestisetmetrové hloubce. Video vzniklo v kaňonu Monterey. Tato část Tichého oceánu zaujímá stejnou plochu jako Grand Kaňon.

Mořský ďas, kterého se poprvé podařilo zachytit v hlubinách Pacifiku, 600 metrů pod hladinou.
Mořský ďas, kterého se poprvé podařilo zachytit v hlubinách Pacifiku, 600 metrů pod hladinou.
Zdroj: Archiv

Mořský ďas je podivné a nepolapitelné mořské stvoření, které lze jen těžko pozorovat v jeho přirozeném prostředí. Na video se zatím podařilo zachytit jen šest z nich pomocí speciálních zařízení, která jsou schopna se ponořit do velkých hloubek.

Tento malý ďas, dlouhý jen devět centimetrů, se nazývá Melanocetus. Je známý také jako Velkotlamec a žije v hlubinách Monterey kaňonu. Vědci mají za to, že toto je vůbec první video, na kterém se tento druh podařilo zachytit tak hluboko pod mořskou hladinou.

Zákeřní dravci s lucernou

Mořský ďas má na hlavě pozoruhodné ústrojí, jakýsi prut se zářící návnadou na jeho konci. Pomocí této anomálie láká svou kořist – v temných hlubinách rozsvítí světlo a plave s široce otevřenou tlamou. Když se mu podaří přiblížit k rybě nebo hlavonožci, rychle je vdechne do obří tlamy a dlouhými ostrými zuby zabrání úniku.

Tvar ďasova těla není rozhodně uzpůsoben rychlosti. Namísto toho tito zákeřní dravci číhají v tichosti v temnotě a své sousto napadnou ze zálohy v momentu překvapení.

Senzory pohybu

Velkotlamec, kterého se podařilo zachytit na video je rozhodně samička, čemuž odpovídá i tvar těla. Samečci jsou totiž mnohem menší a nemají na hlavě prut se světelnou návnadou. Zdá se, že jediný smysl života samečka je najít samičku a co nejrychleji se s ní spářit.

Tato kráska má zlomený zub – všimněte si levé spodní čelisti. Narozdíl od ostrých a poměrně dlouhých zubů má ďas velmi malé oči – tyto ryby spoléhají více na vycítění pohybů ostatních živočichů ve vodě kolem nich, než na zrak.

Drobné světlé puntíky, kterých si můžete všimnout na bocích ryby a na její hlavě, jsou velmi citlivé smyslové orgány, kterými detekuje i ty nejmenší pohyby kolem sebe a jenž efektivně fungují především ve tmě.

Mořské hlubiny jsou plné překvapivých a neuvěřitelných tvorů. Lidstvo je zatím na počátku s prozkoumáváním a objevováním těchto míst. A to nejzajímavější nás rozhodně ještě čeká…

Zdroj: Youtube

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Související články