Jeskynní malby Laas Geel vypadají, jako by je někdo namaloval včera

Nedaleko od hlavního města Somálilandu, Hargeysy, se nachází opravdový poklad – jeskynní malby, které, podle archeologů, jsou několik tisíc let staré.

Jeskynní malby Laas Geel vypadají, jako by je někdo namaloval včera
Jeskynní malby Laas Geel vypadají, jako by je někdo namaloval včera
Zdroj: archiv

Cesta z Hargeysy po vlnité, téměř prázdné silnici, kde občas sice auto projede, ale častěji se po ní procházejí kozy, ovce a velbloudi, vede typickou somálskou krajinou. Do široširé dálky se rozléhají kopce, čas od času projedeme kolem vyschlé řeky a vegetace je klasická buš; jestli je vyschlá nebo zelená, záleží na ročním období a dešti.

Latríny – příznak turistů

Z dálky by nikdo netušil, co se skrývá v jeskyních pod převislými skalami, které vypadají jedna jako druha. Z hlavní silnice vede k jeskyním hrbolatá cesta, po které naše terénní auto skáče jako pominuté. Po chvíli přijedeme k natažené šňůře – ejhle, to tu minule nebylo, a navíc musíme platit. Nejdříve jsme ale také museli zaregistrovat naši návštěvu jeskyní na Ministerstvu kultury v Hargeyse. To je také nové, od té doby, co se ukázalo, že tato památka je opravdu cenná a že stojí za to ji chránit před možnými vandaly.

 

Zpoza stráží se třpytí dvě čerstvě postavené bílé budky - latríny, ukázka toho, že sem začali jezdit turisté… Auto už by dál nevyjelo, tak se do kopečku škrábeme po svých. Koukáme po ještěrkách; poznají se podle hluku, který způsobují na vyschlých kamenech, když se před námi snaží utéct. Jsou nádherně kamuflované. Hady sice nevidíme, ale přesto vysoké boty dávají jistý pocit bezpečí. Somálci samozřejmě skáčou po kamenech a trnech jen tak v ručně vyrobených sandálech, většinou ze starých pneumatik …

Úcta zvířeti jménem kráva

Když se vyškrábeme, hezky v pravé poledne, do půlky prvního kopce, pod velkým žulovým skalnatým převisem se vyjeví malby neuvěřitelné krásy. Je to až neskutečné - díky suchému podnebí a chráněny před sluncem vypadají jako by byly namalované včera. Při první návštěvě před pár lety jsem si doopravdy myslela, že si někdo dělá legraci a že malby jen jako staré “prodávají”.

Ale podle expertů jsou doopravdy úplně nepředstavitelného stáří - odhadem někde mezi 5.000 – 11.000 lety. Na nich samé krávy a občas nějaký pastevec; primitivní umění v plné kráse, a zároveň také jeden z pokladů Afriky, která jinak historickými památkami příliš neoplývá. Krávy podle znalců dokazují, že tato část Afriky byla kdysi daleko zelenější než dnes, kdy krávy v teto opuštěné krajině vidět skoro nejsou. Na malbách jsou vysoce zdobené, hlavně velkými náhrdelníky.

Tím dokazují jistou úctu, které se v tehdejší společnosti těšily. Okrová barva dominuje a krásně ladí se žulovým pozadím jeskyně.

Želvy jedna za druhou

Místní lidé se jeskyním vždy vyhýbali – věřili, že se tam skrývají zlí duchové. My jsme nikoho takového nepotkali, a naopak jsme z jeskyní odjížděli naplněni duchem krásy.

Na zpáteční cestě jsme ještě udělali malou pauzu a pokochali se současnou faunou somálské buše – všudypřítomnými želvami, které se pomalu, samy nebo v rodinných skupinkách, sunou po kraji silnice, neznámo kam.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články