Ještěrka, která mění barvu. Nový objev z pralesa

V Kambodži objevili nový druh ještěrky, mění barvu podle světla. Má krátké nožičky a super dlouhý ocásek.

Ještěrka, která mění barvu. Nový objev z pralesa
Ještěrka, která mění barvu. Nový objev z pralesa
Zdroj: archiv

Nový druh duhově zbarvené ještěrky byl objeven v panenském pralese na severovýchodě Kambodži. Malý plaz má dlouhý ocásek a velmi malé nožičky, napsala agentura AFP s odvoláním na zdroje z Mezinárodního svazu na ochranu přírody (CI).

Vědci ještěrku nazvali Lygosoma veunsaiensis v odkazu na rezervaci Veun Sai-Siem Pang v provincii Rattanakiri, v jejíž odlehlé části byla ještěrka v roce 2010 objevena.

"Tyto tvorečky je obtížné najít, jelikož hodně času tráví v podzemí," vysvětlil herpetolog Neang Thy z organizace Fauna & Flora international (FFI). "Podobné druhy jsou známy jen na základě pozorování pouhých několika málo jedinců. Měli jsme velké štěstí, že jsme objevili tenhle," zdůraznil.

Nová ještěrka je neobvyklá především svými velmi krátkými nožičkami a ocáskem delším, než je její tělo. Barvu své kůže může měnit podle množství světla i úhlu, v jakém na ni dopadá, čímž na ní vzniká duhový efekt.

Tato rezervace se stala Mekkou objevitelů nových živočišných druhů. Jde už o třetí živočišný druh objevený ve stejné rezervaci za poslední dva roky. Předchozími byli netopýr a gibon.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články