K Zemi se blíží superkometa jasnější než Měsíc. Uvidíme ji i na denní obloze

Konečně se dočkáme opravdu pořádné komety na obloze. A uvidíme ji velmi jasně a velmi krátce. Ale až za rok.

K Zemi se blíží superkometa jasnější než Měsíc. Uvidíme ji i na denní obloze
K Zemi se blíží superkometa jasnější než Měsíc. Uvidíme ji i na denní obloze
Zdroj: archiv

K Zemi se blíží kometa, která podle některých astronomů bude tak jasná, že ji bude možné sledovat i na denní obloze. Nejblíže Slunci bude procházet příští rok v listopadu. Astronomka Jana Tichá z jihočeské observatoře na Kleti, která se specializuje na pozorování planetek a komet, ale varuje před přílišným optimismem, protože astronomové mají k dispozici zatím jen málo dat. 

Už jsme psali: Zemi směřuje jedna z nejjasnějších komet za desetiletí

"Máme mnoho příkladů, kdy předem vychválená a vybájená kometa zdaleka nenaplnila prvotní očekávání," uvedla Tichá s tím, že se kometa, až se přiblíží ke Slunci, může rozpadnout. 

Nejdelší ohon

Někteří astronomové ale už nyní soudí, že kometa by mohla v blízkosti Slunce v maximu své jasnosti dosáhnout -6 až -10 magnitudy, nebo dokonce až -13 magnitudy. Má mít také dosud nejdelší pozorovaný prachový ohon. Nejjasnější těleso na noční obloze, kterým je Měsíc, má v úplňku -12,6 magnitudy, po něm následující planeta Venuše -4,3 magnitudy. Čím nižší je číslo, tím je větší jasnost či hvězdná velikost. 

Kometu objevili Vitalij Něvskij a Arťom Novičonok na CCD snímcích pořízených reflektorem projektu International Scientific Optical Network (ISON) na observatoři poblíž ruského Kislovodsku nad ránem 21. září 2012. Jejich objev potvrdila pozorování astronomů v USA. 

Kometa dostala označení C/2012 S1 (ISON). Nedostala tedy jméno objevitelů, jak je tradice, ale zkratku projektu - ISON. Výpočty dráhy v Minor Planet Center s použitím všech dostupných pozorování ukázaly parabolickou, snad až hyperbolickou dráhu komety, sklon dráhy k rovině ekliptiky 62 stupňů. Udaly průchod přísluním, tedy v nejkratší vzdálenosti od Slunce, na 1,8 milionu kilometrů. Stát se tak má 28. listopadu 2013. 

Podobné představení už na jaře

Jarní kometa C/2011 L4 PanSTARRS bude dominovat severní obloze. Astronomové ji objevili na Havaji 6. června loňského roku. Dalekohledem bychom ji mohli vidět už od první třetiny roku 2013 a v následujícím roce by se měla přiblížit ke Slunci na vzdálenost 0,3 AU (asi jako mezi Merkurem a Sluncem). 

Ilustrační foto: Kometa Hyakutake

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články