K Zemi směřuje jedna z nejjasnějších komet za desetiletí

Dvojice ruských astronomů objevila kometu, která je tak jasná, že by ji na konci příštího roku mohli lidé vidět i za denního světla pouhým okem.

K Zemi směřuje jedna z nejjasnějších komet za desetiletí
K Zemi směřuje jedna z nejjasnějších komet za desetiletí
Zdroj: archiv

Na noční obloze by pak podle vědců kometa pojmenovaná C/2012 S1 měla zářit mnohem jasněji než Měsíc v úplňku. Pokud se jejich předpověď naplní půjde podle serveru Astronomynow.com o jednu z nejpamětihodnějších komet historie.

 

Vlasatici objevili astronomové 21. září v souhvězdí Raka ve vzdálenosti přibližně miliardy kilometrů od Země a 939 milionů kilometrů od Slunce. Tomu by se měla nejvíce přiblížit 28. listopadu příštího roku, kdy bude asi 1,2 milionu kilometrů od jeho povrchu. V tu dobu by se ze Země měla jevit tak jasná, že bude krátkodobě vidět i ve dne.

Počkejte na léto 2013!

Zatím je ještě kometa natolik vzdálená, že ji je možné spatřit pouze teleskopem. Od pozdního léta 2013 by měla být viditelná i obyčejným dalekohledem, pouhým okem pak od začátku listopadu do poloviny ledna 2014. Nejlepší podmínky pro její sledování budou na severní polokouli.

Podle serveru Space.com je kometa velmi zajímavá také tím, že se pravděpodobná dráha jejího letu podobá dráze Velké komety z roku 1680 (také Kirchovy komety), kterou bylo možné spatřit i za denního světla a jež za sebou nechávala výrazný dlouhý ocas.

FOTO: http://spaceweather.com a Thinkstock

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: