Kaleidoskop vědy a techniky č. 1

Krátké zprávy o nových vědeckých objevech, studiích a technologiích v uplynulém týdnu.

Kaleidoskop vědy a techniky č. 1
Kaleidoskop vědy a techniky č. 1
Zdroj: archiv
Keplerův teleskop

500 miliónů životaschopných planet

Na základě nových dat z Keplerova teleskopu vědci z NASA provedli první statistický odhad počtu planet v naší galaxii. Jen v Mléčné dráze je podle nich 50 miliard planet. Přinejmenším jedna setina z nich se nachází ve správní vzdálenosti od své hvězdy a není na nich příliš teplo, nebo příliš zima na to, aby se tam mohl vyvinout život jako na Zemi. Odhad je to střízlivý a počet planet může být mnohem vyšší. Pokud by totiž například Keplerův teleskop pozoroval naší sluneční soustavu ze vzdálenosti jednoho tisíce světelných let a zachytil Venuši byla by šance jen 1:8, že zaregistruje také Zemi.

Lithium prodlužuje život

Role vzácných prvků je tušená, ale ne zcela prozkoumaná. Japonští a němečtí vědci zjistili, že například pravidelné dávky lithia prodlužují život. Výzkumný projekt univerzit v Oitě a Jeně k tomuto závěru došel s pomocí testů provedených na hlístici Caenorhabditis elegans. Závěry jsou podle vědců platné pro lidský organismus. Pravidelný přísun lithia pak tělu zajišťuje pití vody a také zelenina. Závěry studie by mohli vést k vývoji speciálních potravinových doplňků s obsahem lithia.

Lunar X-PRIZE

Google platí cestu na měsíc

Celkem 29 týmu ze 17 zemí chce vyslat na Měsíc robota, který má ujet 500 metrů po měsíčním povrchu a poslat zpět na Zemi videozáznam. Na vítěze soutěže, kterou vyhlásila společnost Google, čeká odměna ve výši 30 milionů dolarů (tedy přes půl miliardy korun). Lunar X-Prize byla vyhlášena v roce 2007, nyní jsou známi účastníci finálního boje, z nějž má vzejít vítěz v roce 2015.

 

 

 

 

 

Rozdýchaná elektřina

Nanotechnologům se podařilo spojit ohebný piezoelektrický materiál s pružným silikonem. Z tohoto spojená mohou vzniknout miniaturní generátory pro výrobu elektrické energie pro různé tipy implantátů v lidském těle. Zdrojem energie by bylo především pravidelné dýchání, nebo jiné mechanické pohyby. Piezoelektrický materiál je totiž schopný přeměňovat kinetickou energii na kinetickou.

Mechanický kolibřík

Robo-kolibřík

Před rokem a půl americká agentura pro vojenské technologie DARPA představila prvního mechanického kolibříka. Stroj poháněný a létající na principu, jakým se kolibříci udrží ve vzduch na jednom místě u exotických květů, aby se napili nektaru, se tehdy udržel ve vzduchu jen pár sekund. Nyní už DARPA představila mechanického ptáčka, který létal podle pokynů osm minut a navíc přenášel video. Mechanického kolibříka vyvinula za peníze DARPA společnost AeroVironment a je schopný léta všemi směry,vznášet se na místě. Váží jen 19 gramů a pohánějí ho křídla s rozpětím 25 cm.

 

 

 

Zinek pomáhá likvidovat nachlazení

Přestože je zinek součástí potravinových doplňků a kombinuje se běžně s vitamínem C kvůli zvýšení odolnosti lidského organismu vůči nachlazení, o jeho účinnosti se vedly spory už od roku 1984, kdy byly účinky zinku poprvé popsány. Nyní systematické přezkoumání studí na toto téma provedené a publikované The Cochrane Library potvrzuje, že zinek skutečně pomáhá zkrátit dobu léčby a zmírňuje projevy nemoci při nachlazení, které je přitom příčinou 40 % promeškaných hodin ve škola a práci.

Stardust a Tempel 1

Blízké setkání s kometou

Sonda Stardust vyslaná NASA ke kometě Tempel 1 provedla 14. února kolem vlasatice průlet ve vzdálenosti pouhých 178 kilometrů a poslala snímky o vysokém rozlišení zpět na Zemi. Vědci si tak prohlédli zblízka kometu ve vzdálenosti 336 milionů kilometrů. Snímky odhalily i místo, které zasáhla v rámci cíleného bombardování v roce 2005 sonda Deep Impact. Ta do povrchu tělesa velkého jako půlka Manhattanu vykrojila stometrový kráter.

 

Trpaslíci jsou imunní vůči rakovině a cukrovce

Staré přísloví, že všechno zlé může být k něčemu dobré potvrzují i výsledky 22leté studie genetické mutace, která způsobuje u lidí trpasličí vzrůst. Tzv. Laronův syndrom, který blokuje účinky růstového hormonu, podle výzkumu amerických a ekvádorských endokrinologů zajišťuje takto postiženým jedincům prevenci před rakovinou a cukrovkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: