Karl Egloff: ultraběžec, který překonal Kilianův rekord ve výběhu na Aconcaguu

Rychlostní rekord ve výstupu a sestupu na vrchol hory Aconcagua v Argentině byl podruhé během dvou měsíců překonán. Od prvního pokusu slavného ultramaratonce a rychlostního lezce Kiliana Jorneta neuplynulo ani čtvrt roku a už tu máme další rekord vylepšený skoro o hodinu. Jeho držitelem je zatím ne moc známý ultra běžec Karl Egloff z Ekvádoru.

Karl Egloff vyběhl a následně seběhl Aconcaguu za 11 hodin a 52 minut.
Karl Egloff vyběhl a následně seběhl Aconcaguu za 11 hodin a 52 minut.
Zdroj: Archiv

Jedná se o rekord ve výstupu a sestupu (v jejich případě spíše o výběh a seběh) tzv. normální cestou jižní stranou hory. Kilian Jornet to v prosinci 2014 zvládl v čase 12 hodin a 49 minut. Karl Egloff ho překonal téměř o hodinu a stanovil rekord nový v čase 11 hodin a 52 minut. Trať je dlouhá téměř 60 km a oba běžci na ní museli překonat 4300 m pozitivního převýšení. Zprávu o novém rekordu podal tým Karla Egloffa na Facebooku ve čtvrtek 19. února. "Mé výstupy a případné překonávání rekordů byly plánovány bez ohledu na ty Kiliánovy. Byla to v podstatě náhoda, hlavně u Aconcaguy, kterou jsem měl v plánu už dva roky od dokončení mé expedice v Ekvádoru," uvedl Karl.

Před pokusem o rekord v base campu

Nová tvář skyrunningu

Karl Egloff je ekvádorsko-švýcarský běžec, který podobně jako Kilian závodí ve sky a ultra závodech, ale je to také cyklista, plavec a horský vůdce v Jižní Americe. Poprvé ho outdoorová media zaregistrovala již minulý rok v srpnu 2014, kdy překonal už jeden Kiliánův rekord. Jednalo se o Kilimanjaro, nejvyšší horu Afriky, kde překonal Kiliána o hodinu a půl. Zde Karl prokázal svou houževnatost tím, že běžel celou dobu bez zastavení či odpočinku a dosáhl tak rekordu 6 hodin a 56 minut. Karl ale drží i několik dalších rekordů v Ekvádoru, např. ve výstupu na Cotopaxi (5897 m. n. m.), druhou nejvyšší horu Ekvádoru.

Selfie při aklimatizačním výstupu

A co na to Kilian Jornet?

Neváhal a Karlovi prostřednictvím sociálních sítí pogratuloval, navíc nezapomněl dodat, že „rekordy jsou od toho, aby se překonávaly". Zajímavé teď tedy bude, zda se Kilian bude snažit své rekordy získat zpět. Stejně tak by byla zajímavá i Karlova účast na některých světových závodech ve skyrunningu.
Kilian se v současnosti připravuje v rámci svého projektu Summits of My Life na vytvoření dalších rekordů. Jedním z nich je hora Elbrus, nejvyšší hora Evropy a Mt. Everest, nejvyšší hora světa, kde jeho výstup dostane už zcela jiný ráz.

Přečtěte si další rozhovory a profily běžeckých osobností na SvetBehu.cz.