Katastrofický scénář: Tokio se chystá na zemětřesení o síle 9,0 stupně Richtera

Z výšky 350 metrů se tokijská čtvrť Sumida podobá neproniknutelnému houští uliček a domků sevřených tak, že se vzájemně dotýkají. Sky Tree Tower, věž vysoká jako dvě Eiffelovky, shlíží na toto předměstí, které se klidně připravuje na Big One, zemětřesení století.

Katastrofický scénář: Tokio se chystá na zemětřesení o síle 9,0 stupně Richtera
Katastrofický scénář: Tokio se chystá na zemětřesení o síle 9,0 stupně Richtera
Zdroj: archiv

Tato zóna s 230 000 obyvateli je považována za mimořádně ohroženou. Lidé zde vypadají poklidně, ale vládne tu cosi jako lisabonský syndrom: portugalská metropole byla zničena v roce 1755 zemětřesením, cunami a obrovským požárem, s desetitisíci mrtvých.

Sedm nečekaných způsobů, jak změnilo zemětřesení a cunami v Japonsku svět

Je třeba říci, že předměstí je terčem katastrof: v roce 1923 bylo poničeno zemětřesením a plameny, v roce 1945 bylo ze 70 procent srovnáno se zemí americkými zápalnými bombami. Ačkoli nikdo nemůže předpovědět, kdy bude Tokio otřesy zasaženo, pravděpodobnost podle statistik i podle přesvědčení mnohých roste s tím, jak se zvětšuje časový odstup od posledního velkého zemětřesení v roce 1923.

Katastrofický scénář

Vláda koncem srpna zveřejnila katastrofický scénář mohutného nočního zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály s cunami, při němž by vlny dosahovaly výšky 34 metrů. To by mohlo zahubit na tichomořské straně Japonska až 323 000 lidí. Podle úřadů jde o pracovní hypotézu, která má přimět podniky a obyvatelstvo, aby zlepšily poplašné systémy a připravily schémata evakuace a zmírňování škod.

Čtvrt Sendai v pohledu pro turisty (vlevo) a reálně (napravo). FOTO: Thinkstock

Od zemětřesení a cunami z března 2011, které si vyžádaly 19 000 obětí, se totiž objevila nová koncepce "gensai", snížení dopadů katastrofy, zatímco dříve se hovořilo především o "bosai", prevenci. Již pět let je instalováno 296 seizmografů ve školách v celém Tokiu, aby sledovaly útroby země v hloubce 20 metrů. Všechny údaje jsou předávány ústředním úřadům, které mohou podle toho upravovat své krizové plány. 

Smrt je blíž, než se čekalo

Díky těmto receptorům vědci nedávno s hrůzou zjistili, že zlom, který potenciálně ohrožuje Tokio, je o deset kilometrů výše, než soudili. "Byl to pro mě velký šok," řekl agentuře AFP profesor Šiniši Sakai z Institutu pro výzkum zemětřesení při Tokijské univerzitě.

 

"Zatímco tu s vámi mluvím, dole se to stále hýbe," uvedl. Jeho počítač je napojen na školu Jokokawa v Sumidě. Ta v roce 1923 vyhořela a loni v březnu se bazén na střeše vylil na dvůr, uvedla její ředitelka Mariko Wadová. Dnes je škola určena jako shromaždiště v případě evakuace, jsou zde uloženy potraviny nezbytné k přežití a pitná voda pro tisíc lidí na dobu tří dnů. Žáci se každý měsíc účastní protipožárního cvičení. Koncem příštího roku budou všechny školy na předměstí odpovídat antiseizmickým normám.

Kdy přijde další obří zemětřesení? V Japonsku je ta pravděpodobnost vyšší než kdy dřív

Přinese smrt oheň nebo voda? 

Velký strach zde panuje před ohněm: osm miliard jenů (asi dvě miliardy Kč) bylo vynaloženo na ohnivzdornou impregnaci budov, zvláště těch dřevěných. Obyvatelé se pravidelně účastní protipožárních cvičení. Přes toto nebezpečí tu lidé dál chtějí žít a pracovat. Sky Tree Tower, na níž je umístěn televizní vysílač, bude hrát v případě katastrofy zásadní roli.

Dvě mobilní kamery instalované ve výšce 260 metrů s 88násobným zvětšením sledují v okruhu 360 stupňů celý sektor. Jejich pozorování umožní řídit záchranné práce a usnadní evakuaci do bezpečných zón.

Uvnitř věže bylo instalováno centrum satelitního pozorování napojené na záchranné služby. U její paty konstruktéři postavili nádrže se 7000 tunami vody pro obyvatele pro případ zemětřesení a požáru.

FOTO: Thinkstock a ČTK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články