Kočky ročně zabijí miliardy ptáků a jiných zvířat. Podceňovali jsme je, jsou velkými lovci

Každý rok kočky uloví a zabijí miliardy ptáků a savců. Nová studie ukazuje, že jsou o dost vášnivějšími lovci, než jsme si mysleli.

Kočky ročně zabijí miliardy ptáků a jiných zvířat. Podceňovali jsme je, jsou velkými lovci
Kočky ročně zabijí miliardy ptáků a jiných zvířat. Podceňovali jsme je, jsou velkými lovci
Zdroj: archiv

Ne, není řeč o velkých šelmách, ale "jen" o kočkách domácích. Jejich lovecký apetit lidé dosud podceňovali. Nová studie, ublikovaná 29. ledna v odborném časopise Nature Communications, předpokládá, že jsou kočky domácí "zodpovědné" za smrt miliard ptáků a savců (a to jen na území Spojených států) - mají na svědomí 1,4 až 3,7 ptačích a 6,9 až 20,7 miliard savčích životů.

Na ulici i za gaučem

Peter Marra, vedoucí studie, popsal výskedky jako "omračující". "Za posledních 20, 30, 40 let," říká Marra, "byla představa, že se jedná maximálně o 500 milionů obětí." V Americe je asi 80 milionů koček v domácnostech a dalších 80 milionů divokých koček žijících "na ulici".

Kočky umí ukázat i svojí druhou tvář. FOTO: Thinkstock

Autoři přišli na to, že většinu těchto kořistí uloví právě tyto divoké kočky. To ale zdaleka neznamená, že kočky, které žijí v teple domova, nejsou bez viny. Mají na svědomí třetinu ptáků. V rámci studie Marra a jeho kolegové zjistili, že jsou kočky nejúspěšnější při lovu původních druhů, jako jsou například čipmankové nebo střízlík zahradní, a lovu invazivních druhů se vyhýbají (neloví třeba potkany).

"Výzkum loveckých schopností je součástí většího projektu, který zkoumá faktory ohrožující ptačí populaci," vysvětluje Marra, ekolog z Centra pro migraci ptáků (Migratory Bird Center) v rámci Smithsonian Conservation Biology Institute ve Washingtonu, D.C. A právě s kočkami jejich projekt začal. A nestačili se divit. Další hrozby, které chtějí zkoumat, jsou třeba větrné elektrárny, budovy, automobily a pesticidy. Ani tady se nedají očekávat nijak optimistické závěry.

Marra a jeho kolegové doufají, že si majitelé koček alespoň uvědomí, že jejich mazlíčci mají na životní prostředí docela velký dopad. Větší, než si chceme připustit. A vznáší to také otázku regulování kočičí populace, podobně jako se někde reguluje populace psů.

Kamery NG nedávno odhalily kočičí lovecký apetit:

 

 

 

Úvodní foto: Thinkstock 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články