Král vos s obřími kusadly měří až šest centimetrů

Vědci objevili na indonéském ostrově Sulawesi dosud neznámý druh obří vosy s gigantickými kusadly, která může dorůst až do velikosti šesti centimetrů.

Král vos s obřími kusadly měří až šest centimetrů
Král vos s obřími kusadly měří až šest centimetrů
Zdroj: archiv

Vosu, která je až pětkrát větší, než je obvyklé, popsala americká bioložka Lynn Kimseyová, a to za pomoci německého kolegy Michaela Ohla. Ten totiž našel jeden přes osmdesát let starý exemplář tohoto hmyzu v berlínském Přírodovědném muzeu.

Vosa, pro kterou odborníci vybrali jméno Megalara garuda, patří k čeledi kutilkovitých. Od ostatních příslušníků této čeledi se ale natolik liší, že jí byl vyhrazen vlastní druh. Největší zvláštností jsou hlavně obří kusadla, která mají jen samci a která nejspíš užívají při páření se samičkami nebo při obraně. O chování těchto vos se však zatím nic bližšího neví, protože entomologové je ještě nikdy nezpozorovali v přírodě živé.

Vosa popsaná v nejnovějším vydání odborného časopisu Zookeys má ve vědeckém světě zvláštní osud. Jeden její exemplář totiž ležel nepovšimnutý v berlínském muzeu už od 30. let minulého století, aniž by se jím odborníci blíže zabývali. Teprve nyní hmyz popsal zaměstnanec muzea Michael Ohl.

Nejlépe vynikne velikost obří vosy při srovnání s tou běžnou:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články