Krásně červená rajčata jsou bez chuti. Vědecky potvrzeno

Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je prý důvodem jejich často mdlé chuti. Podle dnešní zprávy agentury DPA to vyplývá z nového výzkumu amerických vědců.

Krásně červená rajčata jsou bez chuti. Vědecky potvrzeno
Krásně červená rajčata jsou bez chuti. Vědecky potvrzeno
Zdroj: archiv

Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná. Mnohá rajčata z obchodů nemají dobrou chuť, protože byla dlouhé roky šlechtěna především na perfektní vzhled. Ve snaze o rovnoměrné a syté vybarvení byl ovšem poškozen gen zodpovědný za tvorbu látek, které vnímají chuťové buňky, uvedla podle DPA biochemička Ann Powellová z Kalifornské univerzity.

Tento gen zajišťuje v rajčatech tvorbu chloroplastů, které propůjčují nezralým rajčatům jejich zelenou barvu a zajišťují jim cukr a barviva (karotenoidy).

Chilli, kukuřici, ale i tabák nebo halucinogeny. To vše nám dala stará Amerika

Jakmile rajče dozraje, zabrání ovšem gen úplnému zčervenání rajčete, takže mu na některých místech zůstávají zelené plošky. Je však známo, že spotřebitelé dávají přednost zcela červeným rajčatům. Z tohoto důvodu se šlechtitelé již více než 70 let snaží o to, aby jejich rajčata byla červená rovnoměrně.

Během šlechtění, kdy vznikla celá řada různých odrůd rajčat, byl tento gen poškozen. Výsledkem je, že rajčata jsou skutečně krásně červená, ale na druhou stranu jsou málo sladká a nají mdlou chuť. Badatelé nyní plánují, že rajčata geneticky pozmění, aby lépe chutnala a neztratila přitom svou lákavou barvu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články