Krokodýl, medvěd a spol.: Jak se jim bránit na cestách za exotikou?

Jestli plánujete strávit konec roku v exotických zemích, je dobré myslet na vlastní bezpečí. Průvodce cestovní kanceláře prozradí, proč se vyplatí pořídit si v Severní Americe medvědí "hrkačky", kdy a kde nejčastěji útočí žraloci a kam se rád schovává nejnebezpečnější druh škorpióna.  

Krokodýl se často tváří jakoby spal, ale dokáže zrychlit více než Usain Bolt.
Krokodýl se často tváří jakoby spal, ale dokáže zrychlit více než Usain Bolt.
Zdroj: Ľuboš Fellner

Medvěd
V Česku a na Slovensku je to rozhodně nejnebezpečnější zvíře. Setkat se s ním ale můžete po celém světě. „Když jsem běžel maratón podél řeky Yukon v Kanadě, před startovním výstřelem měl šéf závodu proslov: Nejde pouze o běh. Bohužel jsou tu medvědi - černí, hnědí, grizzly. A věřte mi, neutečete jim," říká Ľuboš Fellner z cestovní kanceláře SEN, který tehdy zabloudil, a protože měl opravdový strach, místo 42 kilometrů uběhl v ostrém tempu o 13 kilometrů více.
Jak se vyhnout napadení?
V Severní Americe prodávají medvědí „hrkačky". Připevní se na nohy a šíří hluk, který medvěd slyší a má tak dost času „uklidit se" z cesty. Sehnat se dají i medvědí spreje, které se mají medvědovi nastříkat do očí. Odborníci ale spíš doporučují dělat „mrtvého brouka" – ve většině případů nechá medvěd člověka být. Pokud ovšem nejde o ledního medvěda, ten nemá slitování. Pak člověka zachrání leda silně uhodit dvěma kovovými předměty o sebe – takový zvuk totiž lední medvěd nikdy neslyšel. „Při trekkingu v Grónsku mi zase Inuité doporučili neutíkat k moři, ale naopak do hor," dodává Ľuboš Fellner.

Tygr
Například v Indii žije dnes kolem 2000 tygrů, což jsou pouhé 2 % z celkového počtu před 100 lety. Toto nádherné zvíře by mohli průvodci cestovní kanceláře potkat také v Nepálu, Bangladéši, na Srí Lance, ale zatím k tomu nedošlo.
Jak se vyhnout napadení?
Důležité je dívat se tygrovi přímo do očí a neotočit se k němu zády! Ve vodě mu rozhodně neutečete, je totiž zdatný plavec. Pravděpodobnost, že ho potkáte, je ovšem minimální. V zajetí žije více zvířat než ve volné přírodě.

Lev je králem zvířat. Jde z něj strach a rozhodně je oprávněný.Zdroj: Ľuboš FellnerLev
Lev, král zvířat, je silný a jde z něj strach. „V únoru 2000 jsme v centrální poušti Kalahari v Africe stopovali lví smečku, pak stopy zmizely," vypráví Ľuboš Fellner, který už viděl stovky lvů: „Postavili jsme stany, uvařili večeři a zalehli. Na záchod se chodilo do přírody s lopatou v ruce. Ráno byla posádka prvního auta sbalená dříve. Ujeli sotva 25 metrů a začali fotit – desetičlennou lví rodinku, která nocovala hned vedle našeho kempu. Na záchod jsme naštěstí chodili na opačnou stranu. Mám strach domyslet, co by se stalo, kdyby se někdo z nás vydal 20 metrů opačným směrem."
Jak se vyhnout napadení?
Je nutné dodržovat pravidla, která vám poradí zkušený ranger nebo průvodce cestovní kanceláře. A také používat zdravý selský rozum.

Žralok
Zkušení cestovatelé se žraloků nebojí, i když dobře vědí, že jsou místa, kam se do vody nechodí (například jižně od Kapského města nebo v Recife v Brazílii). Potápěči žraloky dokonce vyhledávají. Jezdí za nimi na jih hlavního ostrova Fiji (tam žije až osm druhů žraloků), jedničkou jsou Kokosové ostrovy. Existuje možnost potápět se s bílým žralokem v kleci. „Top zážitkem pro mě ale bylo plavání se skupinou žraloků obrovských v africkém Džibuti. Žádná klec, žádné hrdinství – naštěstí se tato největší ryba světa živí pouze planktonem," dodává Ľuboš Fellner.
Jak se vyhnout napadení?
Žralok útočí spíše za soumraku a dál od břehu. Láká ho pach krve, proto se do vody nesmí se zraněním nebo při menstruaci. Surfaři jsou ohroženější, neboť žralokovi připomínají tuleně. Když čekáte na vlnu, mějte proto ruce i nohy nahoře – žralok ochutná kořist a laminát ho bavit nebude. Kopnutí žraloka do „nosu", píchnutí ho do oka či do žáber, ho odradí. Pokud navíc plavete ve skupině, jste v bezpečí.

Krokodýl se často tváří jakoby spal, ale dokáže zrychlit více než Usain Bolt.Zdroj: Ľuboš FellnerKrokodýl
Pozor na koupání v neznámých jezírcích. Mohlo by se stát, že vás tam večer vezmou Indiáni a z poklidné vody, ve které jste odpoledne plavali, budou koukat desítky krokodýlích očí. I to se to stalo Ľuboši Fellnerovi, a to u jezera Chalalán v Bolívii.
Jak se vyhnout napadení?
V civilizovaných oblastech světa, jako je Queensland v Austrálii či Florida v USA, máte na místech, kde jsou krokodýli či aligátoři, značky – berte je vážně a nekoupejte se v těchto místech! Krokodýl se tváří jakoby spal, ale dokáže zrychlit víc než Usain Bolt. Když chytíte krokodýlovi tlamu, udržíte ji zavřenou i jednou rukou. Jeho stisk je naopak drtivý.

Škorpión
O Velikonocích přichází na Golgotu v Izraeli miliony turistů. „Vzpomínám si, jak jsme se zastavili na hoře Nebo, odkud Mojžíš zahlédl zemi zaslíbenou. Šel s námi mladý entomolog, který hledal exotický hmyz. Sešel pět metrů z cestičky a šmátral pod kameny. Najednou se ozvala rána a škorpión utíká se vztyčeným zadečkem. Je to, jako kdyby vás píchlo pět vos najednou," líčí Ľuboš Fellner, který už mnohokrát na poušti vytřepal ráno škorpióna z boty.
Jak se vyhnout napadení?
Zdravý a dospělý člověk bodnutí škorpióna přežije, na pozoru se však musejí mít malé děti, nemocní a starší lidé. Nejnebezpečnější jsou menší škorpióni se širším kratším zadečkem žluté nebo průsvitné barvy. Rádi se v noci schovávají pod stanem či v botě.

Pes
Největší přítel člověka ročně zabije 1000krát více lidí než žralok. Většina obětí zemře na vzteklinu.
Jak se vyhnout napadení?
Pozor na toulavé psí smečky, které se chovají jako banda chuligánů. Narazíte na ně například v Tibetu, i když jich zde postupně ubývá, jak přibývá Čínanů, kteří mají psy na svém jídelníčku.

Nestrkejte ruce do děr – 90 % uštknutí se děje tímto způsobem.Zdroj: Ľuboš FellnerHad
V Africe nemají před domem anglický trávník, ale červenou hlínu nebo písek. To, aby viděli, zda nemají před domem hada. „V džungli ve Středoafrické republice mi jednou náš průvodce na dotaz, kolik ten den zabili ve vesnici hadů, odpověděl, že mamb a kober bylo osm."
Jak se vyhnout napadení?
Pozor, nestrkejte ruce do děr – 90 % uštknutí se děje tímto způsobem. V exotické přírodě si najměte průvodce, Indiáni nebo Pygmejové poznají hada 30 metrů dopředu, Čech ho nerozezná ani ze tří metrů. Pokud jdete sami, dupejte! Jestliže kobra leze po nohách, nehýbejte se, přeleze a bude se plazit dál. Při uštknutí hadem však není třeba podléhat panice. Většinou se had jen brání a nevypustí celý jed, ten si schovává na skutečný lov.

Komár
Jeden vtip se ptá: Které zvíře je nejnebezpečnější? Medvěd? Lev? Nebo tygr? Je to komár! Všichni průvodci Afrikou tento vtip znají a dávají si pozor na malárii.
Jak se vyhnout napadení?
Rad, jak předejít malárii, je mnoho. Když ale víte, co dělat, malárii nechytíte. „Sám jsem důkazem toho, že můžete intenzivně cestovat a malárie vás nepostihne. Cestuji po celém světě i s dětmi. Malárií neonemocněl ani žádný z našich klientů," říká Ľuboš Fellner. Proti malárii funguje vlastní moskytiéra, repelent s vysokou dávkou DEET, dlouhé kalhoty a triko s dlouhým rukávem, ale také třeba vitamin B a chinin. „Komár si v tu chvíli raději vybere lehčí oběť," dodává Ľuboš Fellner, který je původní profesí lékař s atestací. Klientům doporučuje místo tabletek B komplexu pít pivo.

Mohlo by vás zajímat: