Krvavé a úžasné: Tak vypadá operace mozku v přímém přenosu

Díky Twitteru mohl celý svět vidět prakticky v přímém přenosu, jak vypadá operace mozku. Pokud se nebojíte krve, můžete se toho zúčastnit také.

Krvavé a úžasné: Tak vypadá operace mozku v přímém přenosu
Krvavé a úžasné: Tak vypadá operace mozku v přímém přenosu
Zdroj: archiv

Lékaři z vyhlášené americké nemocnice Houston Memorial se minulý týden rozhodli, že světu přiblíží, jak vypadá jejich práce. Po celou dobu operace mozku posílali na Twitter zprávy, v nichž informovali, co právě dělají. Současně rozesílali stejnou sítí fotografie, video a až minutové komentáře. Jedinečnou podívanou si nenechalo ujít přes 14 milionů diváků. 

Hlavní hvězdou večera byl chirurg Dr. Dong Kim, který provedl na 21leté pacientce odstranění nádoru z pravé poloviny mozku. U nás jméno tohoto lékaře není tak známé, ale v USA je celebritou – něco jako reálný doktor Sova. Například vloni byl součástí týmu, který zachraňoval život kongresmany Gabriele Giffordsové poté, co byla postřelena atentátníkem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takhle se nádor postupně objevoval před chirurgy… 

Aby se lidé nebáli vlastní operace

Lékařský tým provedl tento zákrok před internetovou veřejností zejména kvůli propagaci. Dr. Kim napsal, že lékařské sály jsou dnes otevřené jen pro uzavřenou elitní skupinu lidí – ale, co se tam děje, by zajímalo každého. Už jen proto, že většina z nás někdy nějaký zákrok podstoupí, ale přitom nemá šanci operaci na vlastní oči vidět. Houston Memorial je nemocnice vybavená tím nejmodernějším dostupným zařízením, takže pro diváky to měl podobný zážitek, jako když sledují „procedurální kriminálky“ – jen tohle bylo zcela opravdové. 

Každý, kdo chtěl operaci sledovat, byl dopředu varován, že to bude značně krvavá podívaná, a pokud se mu udělá špatně, musí nést následky sám. Lékaři také doporučovali, aby se monitory nedívaly malé děti.  

Podívejte se, jak operace vypadala:

Celá operace trvala asi čtyři hodiny (od okamžiku, kdy byla pacientce podána anestezie), o jejím průběhu diváky o monitorů informoval další špičkový neurochirurg, Dr. Scott Shepard. 

Dr. Kim otevřel otvor o velikosti asi pět krát pět centimetrů na straně pacientčiny lebky, a na 90 minut tak odhalil mozek nejen svým nástrojů, ale také lidem, kteří chtěli vědět, jak taková operace vypadá. 

Lékařům výrazně pomáhala mapa mozku jejich pacientky získaná metodou pomocí metody magnetické rezonance. Dr. Kima tato mapa vedla podobně jako GPS řidiče při jízdě městem.  

Ti, co operaci sledovali, říkali, že nejhorší okamžiky představovala doba, kdy pila rozřezávala lebeční kost. Ječivý zvuk a blízkost citlivé mozkové tkáně nedělala dobře spoustě diváků. 

 

Během operace nedošlo k žádným větším problémům – vše probíhalo tak, jak měli neurochirurgové naplánováno. 

 

Analytici, kteří monitorovali, kolik lidí operaci na internetu sleduje, tvrdí, že ani krev a obnažený mozek neodradili diváky od sledování. Odpojilo se jen minimální množství sledujících…

Operace skončila úspěchem – po 4 hodinách tvrdé a současně pečlivé práce skončil nezhoubný nádor venku. 

„Sociální média mají obrovskou sílu,“ prohlásil Dr. Kim. „I v tom, jak zbavit operace mozku jejich tajemství. Našim cílem bylo provést operaci naživo a vzdělat všechny, koho to zajímá, o chirurgii mozku. Snad to pomůže hlavně těm, kdo ještě s operací váhají…“ Komentátoři vysvětlovali divákům každý krok, který na operačním sále probíhal – popisovali používané nástroje, vysvětlovali, co se právě děje a naznačovali, jak se bude chirurgický zásah do mozku dále vyvíjet. Jednalo se o jeden z nejúspěšnějších přenosů, které se šířily pomoci Twitteru.

Průběh operace byl samozřejmě natáčen – nejen kvůli vědeckým účelům, ale i proto, aby měli chirurgové důkazy, že přítomnost "sociálního týmu" nijak negativně neovlivnila průběh operace. Na ukázku videa se můžete podívat tady:

Celkem vzniklo při operaci 14 kratších videí, všechna je najdete TADY.

FOTO: Houston Hospital/Twitter

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články