Lidé z lesa: Češi v Kamerunu objevili vzácného šimpanze

Prvního prosince 2014 zachytila fotopast, umístěná českými aktivisty z organizace Kedjom-Keku v Bamendských horách v Kamerunu, záběry šimpanze. Jednalo se o dospělého samce šimpanze Pan troglodytes ellioti, který je nejohroženějším poddruhem na světě. Od posledního zaznamenání přítomnosti šimpanzů v této oblasti přitom uběhlo více než čtrnáct let.

Zdroj: Thinkstock

Lokalita v horské oblasti regionu Kedjom-Keku (v překladu „lidé z lesa") patří díky zbytkům původního lesa mezi třicet míst s nejvyšší biodiverzitou na planetě, kterým se říká biodiversity hotspots. Česká nezisková organizace Kedjom-Keku vede aktivity na záchranu mlženého lesa ve stejnojmenné oblasti Kamerunu již od roku 2010.

„Nebylo to poprvé, co za mnou přišel některý z našich horských sousedů a vyprávěl mi o tom, jak viděl několik šimpanzů v lese za svou chýší. Vydal jsem se popsaným směrem se dvěma fotopastmi, které jsme dostali darem od Liberecké Zoo. Les, ve kterém se šimpanzi měli nacházet znám velmi dobře. Lidoopi se tam v období sucha vypravují pro svou oblíbenou pochoutku, kterou jsou fíky. Uprostřed nevelkého fragmentu horského lesa jsem kamery nainstaloval a šel domů" vypráví předseda organizace Kedjom-Keku Martin Mikeš.
„Po třech dnech jsem šel fotopasti zkontrolovat. Byla to čistá nedočkavost a netrpělivost. Past by měla být v lese alespoň dva týdny. Tři roky jsme se o to snažili a teď se to povedlo. Byl tam, obrovský samec. Na záběrech mu sice chybí hlava, ale aspoň teď víme, že je příště potřeba umístit kameru o něco výš," líčí svůj úspěch Mikeš.

Zdroj: Youtube

Zachraňte šimpanze

„Šimpanzi hrají důležitou roli v tropických pralesních ekosystémech, například při šíření semen stromů. Pan troglodytes ellioti patří mezi nejméně početné poddruhy šimpanzů v celé Africe. Vyskytuje se jen na několika místech v Nigerii a Kamerunu, proto je objev nové populace tohoto poddruhu v Kedjom-Keku významný. Z důvodu ztráty původního prostředí a rozšiřujících se lidských aktivit se předpokládá, že Pan troglodytes ellioti prodělal v posledních dvaceti až třiceti letech významný pokles početnosti (maximální odhad populačního poklesu během tří generací převyšuje 50%). Ačkoli jsou důvody poklesu tohoto poddruhu celkově známé, rozhodně nedochází k jejich zastavení a zvrácení situace. Z těchto důvodu je ochrana populace a celého ekosystému zásadní," uvádí Mgr. Klára J. Petrželková, PhD. z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Voda pro Kamerun

Organizace Kedjom-Keku již pátým rokem podniká v Kamerunu kroky na záchranu původního pralesa. Její členové postavili a provozují ve vesnici Big Babanku (anglický ekvivalent Kedjom-Keku) školu a v České republice se pravidelně koná akce s názvem Voda pro Kamerun. Letošní třetí ročník začíná 22. března, kdy se v kavárnách a restauracích po celé České republice začne prodávat litr kohoutkové vody za dvacet korun. Za každou dvacetikorunu pak Kedjom-Keku vysadí v Kamerunu jeden strom na záchranu šimpanzího habitatu.

Mohlo by vás zajímat: