Lidský nos je schopen odlišit bilion vůní a pachů

Dlouhá léta se uvádělo, že lidský nos je schopen odlišit kolem 10 tisíc pachů a vůní. Výzkumníci Rockefellerovy univerzity a Lékařského institutu Howarda Hughese však zjistili, že to ani zdaleka nevystihuje realitu. Sebrali všechny dostupné vůně a ve spojení s kvalifikovaným odhadem se dobrali k jednomu bilionu.

Lidský nos je schopen odlišit bilion vůní a pachů
Lidský nos je schopen odlišit bilion vůní a pachů
Zdroj: archiv

"Naše analýza ukazuje, že lidská kapacita pro rozeznávání pachů, je mnohem větší, než kdokoliv očekával," říká biochemik Leslie Vosshall, který se zaměřil na zkoumání čichu. "Doufám, že naše práce zvrátí pověst lidí jako tvorů s mizerným čichem."

Vosshall s kolegy testoval čich na skupině 26 žen a mužů na směsích, které tvořili mícháním 128 molekul různých vůní. Dobrovolníci přičichávali ke třem lahvičkám najednou a určovali, čím se liší jedna od ostatních dvou.

Muži i Ženy zcela správně určovali rozdíly, pokud se jejich obsah lišil o 50 %. Vůně a pachy mohou být přitom složeny z vyššího množství než 128 molekul. Na základě extrapolace dospěli vědci k desetimístnému číslu. A přestože to bylo šokující zjištění, skutečnost je ještě o tři řády překvapivější.

Vůně a pachy totiž netvoří jen 128 molekul a navíc mohou být míchány v různých poměrech. Proto považují bilion za konzervativní odhad.

Studii zveřejnil dnes časopis Science.

 

Související články