Litr pohonných hmot za 6 Kč?

Britští vědci vyvinuli syntetické palivo, které by mohlo stát jen 6 Kč za litr, které je možné spalovat ve stávajících motorech.

Litr pohonných hmot za 6 Kč?
Litr pohonných hmot za 6 Kč?
Zdroj: archiv

Cena ropy se má letos vyšplhat na 100 dolarů za barel. Taková cena je i motivem pro hledání alternativ. Nově britští vědci vyvinuli syntetické palivo, které by mohlo stát jen 6 Kč za litr. A co víc, palivo je prý možné spalovat ve stávajících motorech.

Nové syntetické palivo využijí i současné motory  FOTO: ISIFA

Dnes stojí litr nafty a benzinu u pump pětkrát tolik s cenou ropy přes 80 dolarů za barel. S rostoucím apetitem Číny a Indie se stále znovu a znovu mluví o blížícím se vyčerpání zásob ropy a propuknutí krize. Ropa je jednou ze základních strategických surovin a její cena ovlivňuje i ceny potravin a všech ostatních produktů. Proto by nové palivo s cenou kolem 1,50 dolaru za galon přineslo kýženou úlevu. A snad ani země vyvážející ropu by nemusely naříkat, protože ropa by i nadále zůstala důležitou surovinou.

Nové palivo vyvinuli během posledních čtyř let v rámci přísně tajeného projektu odborníci z Rutherford Appleton Laboratory nedaleko Oxfordu. Výkoný šéf společnosti Stephen Völler tvrdí, že nové palivo je místo uhlíku založeno na vodíku a kromě nízké ceny tak přináší i další výhodu - neprodukuje oxid uhličitý. Palivo se údajně skládá z jakýchsi mikrokuliček a může být spalováno bez úprav ve stávajících motorech. To by ušetřilo i vývoj různých typů elektromobilů a budování zvláštní infrastruktury pro zajištění jejich provozu.

Spalováním vodíku bude vznikat voda a v globálním měřítku by tak emise CO2 mohly klesnout poměrně rychle až o čtvrtinu. Je však otázkou testování a ověření tvrzení tvůrců projektu, zda a za jak dlouho se podaří nové palivo dostat do oběhu. Dosavadní pokusy o vyvinutí vodíkového paliva nebyly úspěšné a vznikaly problém s uložením paliva. Vodík je třaskavý a kvůli jeho použití musely být vytvořeny speciální podmínky - vysoký tlak a nízké teploty. To však bylo velmi nákladné.

Projekt nového paliva není jedinou alternativou k těžené ropě. Pokračují i projekty na bakteriální produkci pohonných hmot - přečtěte si starší článek Bakterie produkuje levnou naftu..

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články