Lyžařské středisko Flims znají hlavně Švýcaři. Vítejte, ale neobsazujte místa štamgastům

Kraj Surselva je součástí největšího švýcarského kantonu Graubünden. Kromě famózních podmínek pro lyžování nabízí také rázovité zvyklosti místních obyvatel.

Lyžařské středisko Flims znají hlavně Švýcaři. Vítejte, ale neobsazujte místa štamgastům
Lyžařské středisko Flims znají hlavně Švýcaři. Vítejte, ale neobsazujte místa štamgastům
Zdroj: archiv

Vysoké lesy – tak zní překlad rétorománského slova Surselva. A to je také nejvýstižnější popis tohoto kraje. Jedná se vlastně u široké údolí řeky Verderrhein. Pro návštěvníky je to stále ještě jedna z nejméně prozkoumaných oblastí Švýcarska. Leží asi hodinu a půl autem od Zurichu v nádherné přírodě Adulských Alp. Z Prahy je to sem 640 kilometrů a dá se sem pohodově dostat za 6-7 hodin jízdy.

Asi 18 kilometrů na západ od města Chur leží zimní i letní středisko Flims. Jezdí sem především Švýcaři – a to je ocenění, které mu samo o sobě dává vysokou známku. Když sem míří národ, který ví o lyžování všechno, tak to tady přece nemůže být špatné… Pro většinu Evropy je však Flims zatím nepoznanou zemí. A je to škoda, v několika posledních letech zde výrazně zmodernizovali lanovky a postavili řadu perfektních a současně stylových ubytovacích zařízení. 

Lyžování par excelence

Flims leží přímo na hranici mezi Adulskými a Glarnskými Alpami, většina střediska sice leží v Adulských, střediska však už najdete v Glarnských. Tato geologická rozmanitost obdarovala Flims neobyčejnými panoramaty a také kvalitními sjezdovkami. Společně s vesnicemi Laax a Falera tvoří lyžařskou oblast Alpine Arena. Má dva hlavní vrcholy: Crap Sogn Gion (2228 m.n.m.) a Cassons Grat (2634 m.n.m.).

Pokud vás mate více názvů pro jedno místo, je to tím, že Švýcaři se před několika lety rozhodli propagovat tento region jako dvě různá místa. Pro letní návštěvníky ho nazývají Laax, pro milovníky zimy Flims. 

 

Tato lyžařská oblast je vhodná především pro ty, kdo se chtějí na svahu bavit a odpočinout si. Často sem jezdí i začátečníci, pohodové modré a červené sjezdovky jsou třeba u Waldhausu. Hodně pozornosti se tu věnuje i snowboardistům; středisko dokonce získalo přezdívku Mekka snowboardingu. Celkem je v trojareálu Flims-Laax-Falera 180 kilometrů upravovaných sjezdovek. Hlavník lákadlem Alpenareny je ovšem 40 kilometrů značených ale neupravovaných skiroute, které jsou obsluhovány vleky. Kromě sjezdovek je tu i 56 kilometrů značených tras pro milovníky běžek. 

Přes veškerý pokrok se kraji Surselva podařilo zachovat si ráz poklidných alpských osad, jejichž obyvatele jen tak něco nevyvede z míry. Dodnes se tu také dodržuje tradic, na které se už ve zbytku Švýcarska zapomnělo. Tak třeba: v každé hospodě je stůl označený speciální značkou, kam si smí sednout jen místní štamgasti. Místní jsou na to dost citliví… V tomto kraji se mluví především rétorománsky, takže i řeč je netypická a jedinečná. 

Když není sníh

Sněhu je tu sice díky výborným zeměpisným podmínkám a sněžným dělům vždycky dost, ale počítá se tu i s tím, že ne každý ho miluje. V Laaxu proto před dvěma roky vybudovali první první freestylovou akademii v Evropě. Na 1000 metrech čtverečních leží areál, v němž vyzkoušet, jaké to je projíždět se na U-rampě, šplhat po lezecké stěně nebo skákat na lyžích/kole/snowboardu do vody - respektive do měkké pěnové hmoty.

 Podívejte se, jak to vypadá v adrenalinové akademii: 

 

V létě do Laaxu míří milovníci horské turistiky. Najdou zde vyhlášené ferraty, ale také skvělou síť turistických tras. Řada z nich vede lesem na útesech nad řekou Vorderrheim. Oblíbená je i možnost vyjet lanovkou (jeden z lanovkářů je Čech!) na vrchol Cassons Grat, odkud vede tříhodinová okružní cesta podél horského hřebene. Když budete mít štěstí, tak přímo z lanovky jsou vidět kozorožci, kteří na zdejších skalách žijí. Ti jsou mj. symbolem celého kantonu Graubünden.

Spoustu možností nabízí kraj i pro milovníky adrenalinu. V Laaxu je nově postavené lanové centrum, po řece Vorderrhein se dá v úseku mezi Ilanzem a Reichenau jezdit na raftech.

Vynechat by návštěvníci neměli ani malebné jezero Cauma-See ukryté v lesích pár kilometrů od Flimsu; tak báječně modrou a čistou vodu jinde v Evropě nenajdou. Voda v něm sice pochází z hor, ale v létě a na podzim mívá příjemnou teplotu kolem 24 stupňů - a je tedy vhodná i na koupání. Kromě toho se podél jezera dají podnikat příjemné projížďky na horských kolech - ta se dají zapůjčit přímo ve Flimsu.  

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články