Malé sousto pro člověka, velký list pro lidstvo: Salát vypěstovaný ve vesmíru

Poprvé v historii okusili astronauti čerstvou zeleninu vypěstovanou přímo na mezinárodní vesmírné stanici. Účastník mise Rok ve vesmíru Scott Kelly se svými kolegy Kjellem Lindgrenem a Kimiya Yuiem sklidili první úrodu červeného římského salátu. Pravda, jejich 'zahrádka' není úplně potěchou oka, ale svůj účel plní.

Tým Scotta Kellyho nyní testuje systém pro pěstování zeleniny a jiných rostlin. Kromě doplňků stravy by mohlo být zahradničení příjemnou rekreační aktivitou během dlouhých misí.
Tým Scotta Kellyho nyní testuje systém pro pěstování zeleniny a jiných rostlin. Kromě doplňků stravy by mohlo být zahradničení příjemnou rekreační aktivitou během dlouhých misí.
Zdroj: NASA

Čerstvé potraviny, tedy především zelenina, bylo něco, o čem si astronauti mohli mimo svou domovskou planetu nechat jen zdát. Jejich strava se skládá ze speciálních výživných jídel, připravených laboratoří NASA. Pěstování čerstvé zeleniny přímo v raketoplánu nebo na vesmírné stanici by astronautům poskytlo potřebné živiny. A tak tým Scotta Kellyho nyní testuje systém pro pěstování zeleniny a jiných rostlin. Kromě doplňků stravy by mohlo být zahradničení příjemnou rekreační aktivitou během dlouhých misí.

Mohlo by vás zajímat:

První rostliny vypěstoval na zkoušku palubní inženýr Steve Swanson, který je sklidil po třiatřiceti dnech růstu a v říjnu 2014 dovezl do NASA Kenedy Space Center na Floridě, kde rostliny prošly důkladnou analýzou. Speciální systém pěstování rostlin ve vesmíru byl vyvinut v americkém Wisconsinu. Skládací zařízení Veggie obsahuje plochý panel využívající červené, modré a zelené LED diody. Červené a modré světlo zajistí ideální růst rostlin, zelené přispívá k posílení lidského vizuálního vnímání rostlin. Tento systém pomůže expertům z NASA dozvědět se více o pěstování rostlin ve specificky kontrolovaném zemědělském prostředí. Podobné nastavení má také vertikální zemědělství, kde jsou plodiny stohovány na policích a pěstovány hydroponicky a za pomoci červeného a modrého světla.

Kromě nutričních benefitů by mohlo pěstování a konzumace čerstvé zeleniny ve vesmíru mít také vliv na dobrou náladu astronautů.

Kromě nutričních benefitů by mohlo pěstování a konzumace čerstvé zeleniny ve vesmíru mít také vliv na dobrou náladu astronautů. Vědkyně Alexandra Whitmire z vesmírného centra NASA v Houstonu vede výzkum právě na toto téma. Kromě smysluplné a relaxační činnosti tak astronauti na dlouhých misích získají malý kousek Země, o který se mohou starat.

Zdroj: Youtube