Malovali neandrtálci šroubovici DNA? Co je na nejstarší jeskynní malbě?

Malba na obrázku je stará 43 000 roků – je tedy o 8000 starší než jakékoliv jiné výtvarné dílo. S nejvyšší pravděpodobností je to dílo člověka neandrtálského. Ale co na ní je?

Malovali neandrtálci šroubovici DNA? Co je na nejstarší jeskynní malbě?
Malovali neandrtálci šroubovici DNA? Co je na nejstarší jeskynní malbě?
Zdroj: archiv

Neandrtálci lovili tuleně. A dokázali krásně malovat.

Pro moderního člověka je odpověď jasná: na malbě vidí dvojitou šroubovici DNA. A je to stejně jasné, jako nesmyslné. DNA neboli deoxyribonukleová kyselina byla poprvé popsána až na konci 19. století, neandrtálci o její existenci tedy nemohli nic tušit. Co je tedy na obrázku? 

Podle paleontologů se jedná o malby tuleňů. Malbu studoval tým pod vedením José Luise Sanchidriána ze španělské univerzity v Cordóbě. Datoval její původ do doby před 43 500 a 42 300 roky – především podle uhlíků, které byly nalezeny hned vedle pravěkého obrazu. Je tedy pravděpodobné, že malba vznikla přibližně ve stejnou dobu. V současné době studují vědci barviva, která byla na malbu použita; pokud budou pocházet přibližně ze stejné doby, bude stáří definitivně prokázáno. Budeme tak mít důkaz o nejstarším umění, které nevytvořil člověk. 

Archeologové však zůstávají skeptičtí: magazín New Scientist cituje Paula Pettitta z univerzity v Sheffieldu: "Ukazuje se, že i některá dobře známá naleziště, jako třeba jeskyně v Chauvet, jsou co se týká datování, velmi problematická." Na výsledky analýzy barviv si ještě budeme muset počkat – výsledky by měly být známé někdy na jaře roku 2013.

Poslední oáza neandrtálců

Jisté je, že člověk v místě, kde byla malba objevena, v té době nežil. Jeskyně Nerja ležící poblíž jižního pobřeží Španělska nemá doložené lidské osídlení ani v pozdějších desetitisíciletích, zato v této oblasti žili neandrtálci. Současná věda se domnívá, že neandrtálci nepatřili mezi přímé předchůdce dnešních lidí – zřejmě se s nimi ale obchodně i sexuálně stýkali. 

Tato část Španělska podle některých teorií sloužila jako jedno z posledních útočišť neandrtálců před rozpínavostí lidí. Pokud se ukáže, že jde opravdu o dílo neandrtálců, budeme muset přepsat dějiny. Jednak nám o to nich říká, že byli zřejmě mnohem pokročilejší, než jsme se domnívali, ale také to z nich dělá nejstarší umělce naší planety. Jsou totiž výrazně starší, než doposud nejstarší objevené jeskynní malby – ty byly objevené ve francouzském Chauvet. 

A také to dokazuje, že byli schopní lovit nejen na pevnině, ale také u pobřeží – a velmi dobře. Tuleni jsou sice zpočátku velmi snadná kořist, ale jakmile pochopí, že člověk pro ně představuje nebezpečí, naučí se před ním důvtipně a rychle unikat.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články