Marek Musil: Užil jsem si pouštní tornádo i novodobé hippies

Exploze umění, prapodivných strojů, písečných bouří, milujících se lidí a otevřených srdcí – přesně takový je festival Burning Man, na který přijede do nevadské pouště každý rok kolem 70 000 lidí. Letos mezi nim byl i přední český fotograf Marek Musil.

Zdroj: Marek Musil

Jak se vám povedlo na festival dostat?
Je pravda, že lístky se prodávají jenom přes internet, a to půl roku dopředu. Většinou jsou během hodiny vyprodané. Což je masakr, když si uvědomíte, že tam jezdí kolem 70 000 lidí. Mně pomohla kamarádka Míša, která pro Burning Man pracuje. Pomohla mi získat oficiální povolení k focení a zároveň i souhlas, že můžu fotografie vystavovat. Přestože jsem dostal vstupenku jen čtrnáct dní před akcí, přijel jsem na festival dobře připravený. Věděl jsem, že musím mít nejen svůj stan či spacák, ale i jídlo a vodu na týden – bez toho by mě na festival nepustili.

Burning Man založili před třiceti lety hippies. Koho láká dnes?
Festival je hodně vizuální. Stále je na co koukat – stačí jen pomalu popojíždět na kole po poušti a dívat se. Potkáte alegorické vozy. Spoustu umělců umisťuje svoje sochy jen tak do prostoru, takže každý den objevujete nové věci. Před deseti lety, kdy jsem bydlel v New Yorku a snil jsem, že na festival jednou pojedu, na něj mířili lidi, kteří se chtěli bavit a užívat si svobodu. A dneska? Ti, kteří Burning Man v roce 1986 zakládali, tam dodnes jezdí meditovat a je to v souladu s jejich životním stylem. Jsou to takoví novodobí hippies. Zároveň je tam i spoustu mladých, kteří běhají po poušti v drahých kostýmech a dávají jasně najevo, že mají bohaté rodiče. Řada lidí tam jezdí ze San Francisca – pracují v Silicon Valley, ale kvůli festivalu zavřou na týden kancelář, sundají sako, oblečou si starý kožich po babičce a jdou tančit do pouště.

Jak se chová nevadská poušť?
Přes den je tam teplota kolem čtyřiceti stupňů a v noci minus pět, proto jsem musel mít dobře ochráněnou techniku. Nejvíc mě ale nevadská poušť překvapila svojí magií – stál jsem uprostřed pouště a fotil krásné tornádo, které zvedalo písek a vytvářelo nádherné obrazce. O pár sekund později jsem se ocitl uprostřed písečného víru a jen jsem se otočil, a tornádo se objevilo na opačné straně. V určitých chvílích jsem nevěděl, co fotit dřív.

Komu byste po své zkušenosti řekl: "Neváhej a jeď. To je akce přesně pro tebe!"?
Rozhodně všem, které zajímá vizuální umění, lidem, kteří jsou ochotni překonávat sami sebe a chtějí se posouvat. Ale obecně je to festival opravdu pro všechny. Potkal jsem tam i těhotné holky, které tančily a naplno si užívaly atmosféru.

Fotograf Marek MusilZdroj: Marek MusilMarek Musil během festivalu Burning Man nafotil přes 4000 fotografií. Na pražské výstavě Dust and Light – The Burning Man Collection je k vidění 25 nejlepších z nich, a to do 20. 11. 2016 v malostranské Nikon Photo Gallery.

Burning Man (Hořící muž) je festival pořádaný v lokalitě Black Rock Desert (Nevada, USA) každoročně na přelomu srpna a září. Založil jej Larry Harvey, který na letní slunovrat roku 1986 spálil na pláži Baker Beach v San Franciscu velkou dřevěnou sochu muže se psem jako symbolickou tečku za svým minulým životem poté, co ho opustila přítelkyně. Tento happening přilákal množství diváků a opakoval se každý rok. V roce 1990 se po potížích s úřady přemístil rituál do neobydlené oblasti na dně vyschlého jezera v severní Nevadě, kde pokaždé vyroste improvizované městečko Black Rock City. Umělci pořádají různé koncerty, světelné show a performance, do kterých zapojují i diváky. Typické jsou bizarní kostýmy, masky a různě vyzdobená vozidla. Na závěr akce je společně spálena obří lidská postava (z původní velikosti přes dva metry postupně rostla až na současných 30 metrů). Vstupné na festival činí 650 dolarů.

Mohlo by vás zajímat: