Mobily stimulují mozek

Radiové vlny mobilních telefonů zvyšují aktivitu mozku, tedy přesněji těch částí, které jsou nejblíže k anténě přístroje.

Mobily stimulují mozek
Mobily stimulují mozek
Zdroj: archiv

Nejenže byly zatím všechny zprávy varující před škodlivostí přikládání mobilního telefonu k uchu popírány, nyní se dokonce objevila studie, která tvrdí, že radiové vlny dokonce zvyšují aktivitu mozku, tedy přesněji těch částí, které jsou nejblíže k anténě daného přístroje.

Američtí výzkumníci zjistili, že padesátiminutový hovor (to tedy budou účty) vede k lokalizovanému zvýšení mozkové aktivity o sedm procent, přičemž nic nenasvědčuje tomu, že by toto navýšení mělo nějaké nežádoucí vedlejší účinky. Skutečnost, že jde o vliv mobilu a nikoli obsahu hovoru, pak byla zajištěna srovnávacími testy, kdy monitorovaná osoba telefonovala normálně, anebo naopak s odstíněnou - vypnutou - anténou.

Ilustrační obrázek FOTO: Isifa

Výzkum, který podle deníku The Guardian vedla Nora Volkow ředitelka National Institute on Drug Abuse v Marylandu, pak ukázal, že aktivace mozkové činnosti souvisela s umístěním antény. Mobilní telefony zprostředkovávají komunikaci pomocí slabého elektromagnetického pole, které při přiložení mobilu k hlavě může pohlcovat i lidský mozek.

Masové rozšiřování mobilní komunikace již od počátku doprovázejí obavy z možnosti, že mobily zvyšují riziko rakoviny. Dosavadní výzkumy však zatím nic takového neprokázaly.

Ovšem na druhou stranu mobilní telefonování nikoho také neudělá chytřejším. Vyšší aktivita mozkové oblasti nic takového automaticky nepřináší. Ostatně zvýšení mozkové aktivity na základě nějakého podnětu je zcela běžné. Jen pro představu: jiný výzkum v roce 2006 demonstroval, že zvýšení mozkové aktivity o 6 až 51 % způsobí i pohled na obrázek. Jen zřejmě závisí na jeho obsahu a významu pro diváka.

Nicméně zásadní rozdíl je v tom, že zatímco při pohledu na obrázek je zvýšení aktivity vyvoláno tím, že pozorovatel začne o tom, co vidí, přemýšlet, při telefonování je aktivita vybuzena uměle. I to má však určité další důsledky - minimálně v tom, že taková aktivita zvýší potřebu mozku na přísun živin.

Výzkum efektu slabých elektromagnetických polí by mohl najít uplatnění u terapií pro pacienty, kteří jsou naopak postiženi pasivitou určitých oblastí mozku. Nicméně i kvůli tomu, nejen kvůli mobilnímu telefonování, musí být mnohem podrobněji prozkoumány všemožné vedlejší účinky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články