Moderní životní styl odvrací lidi od sexu, tvrdí vědci

Kombinace starostí a nových možností zábavy v sociálních sítích na internetu jsou hlavní příčnou ochabování zájmu lidí o sex. Tvrdí to alespoň rozsáhlá britská studie, která srovnala aktivitu na vzorku 15 000 Britů ve věku 16 až 44 let jednou za deset let od roku 1990.

Moderní životní styl odvrací lidi od sexu, tvrdí vědci
Moderní životní styl odvrací lidi od sexu, tvrdí vědci
Zdroj: archiv

Zatímco v roce 1990/91 a 2000/01 muži i ženy měli podle statistiky sex za měsíc více než šestkrát, po rozvoji internetu a jeho masovém užívání od přelomu století klesl počet na méně než pětkrát do měsíce.

"Lidé se obávají o svá pracovní místa , děsí je nedostatek peněz, a to vše snižuje chuť na sex,“ citovala BBC doktorku Cath Mercerovou z Londýnské univerzity. Nejde však jen o jev vyvolaný krizí. „Máme tablety a chytré telefony a ty často lidi provázejí i do ložnice, kde používají Twitter a Facebook a píší odpovědi,“ dodává Mercerová.

Průzkum se zaměřil i na skupiny mimo vybranou věkovou škálu a zjistil, že ve věku od 65 do 74 let má sex 42 procent žen a 60 procent mužů, ovšem s frekvencí 2,3 krát pro muže a 1,4 krát u žen.

Nejčastěji holdují sexu muži mezi 25 a 34 rokem - 5,4krát za měsíc a ženy mezi 16 a 24 rokem 5,8krát za měsíc. A se sexem se začíná dříve než v minulosti. U skupiny do 25 let připadá první zkušenost v průměru na 16. rok života ve srovnání s 19. rokem u mužů a 18. rokem u žen v generaci s věkem 65 až 74 let.

Nevěra se setkává s menším pochopením

Polovina žen i mužů se také přiznala, že již zažila vlastní selhání nebo nějaký sexuální problém. Ztrátu libida pak uvedly nejen ženy, ale i 15 procent mužů.

Za zajímavé zjištění považují autoři skutečnost, že oproti roku 2000 se lidé stali tolerantnějšími k sexuálnímu vztahu lidí stejného pohlaví, ale naopak méně tolerantními k manželské nevěře.

Pokud jde o promiskuitu, tak průměrná žena do 44 let měla 7,7 partnera během svého dosavadního života, zatímco u mužů to bylo 11,7. Placený sex v posledních pěti letech přiznalo 3,6 muže a téměř žádné ženy.

Průzkum se také ptal na zkušenost se sexem proti vůli dotazovaného: zažila jej jedna z každých deseti žen a jeden ze 70 mužů. Polovina z nich však o tom nikomu nic neřekla a na policii to nahlásilo jen 13 procent žen a osm procent mužů.

Související články