Mojžíš je prý pohřbený v Japonsku a jeho hrob hlídají lvi

Biblický patriarcha židovského národa spočívá, podle Japonců, v hrobce na úpatí japonského kopce. A hlídají ho lvi.

Mojžíš je prý pohřbený v Japonsku. Podívejte se k jeho hrobu
Mojžíš je prý pohřbený v Japonsku. Podívejte se k jeho hrobu
Zdroj: archiv

„Oficiální“ verze, kterou známe my v Evropě, říká, že Mojžíš zemřel v zemi Moáb ve věku 120 roků. Pak byl pohřben v údolí Beth Peor. Tenhle příběh je ale na Japonce příliš banální – proto si ho výrazně upravili. Podle nich Mojžíš zemřel v jejich vlasti až mnohem později. A také je tam pohřbený. 

Mojžíšova hrobka leží těsně pod vrcholem hory Hudacu v západní části japonské provincie Išikawa. Jak se tam ocitl? O tom vypráví apokryfní příběh Takenuči. Toto vyprávění je velmi komplikované. Podle něj Mojžíš nezemřel. Z hory Sinaj odletěl pomocí nějakého létajícího prostředku, který mu seslal Bůh, směrem na východ. 

Usadil se v Japonsku, právě na úbočí hory Hudacu. Žil tam spokojeně velmi dlouho – údajně zemřel ve věku 583 let. Mezitím jeho syn Julius založil Řím. 

HROCH JE NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ ZVÍŘE SVĚTA:JAK DOPADLA LVICE, KTERÁ NA NĚJ ZAÚTOČILA?

Cesta k hrobu

V hrobce by měl Mojžíš ležet i se svou manželkou a také dcerou, princeznou Omuro. Cesta k hrobce je střežena kamennými sochami lvů – trošku tak připomíná ulici sfing, která lemuje přístup k egyptskému Jarmaku. Přímo u hrobky má pomníček i Ježiš Kristus, který zde rok žil – právě tady měl odhalit tajemství víry. 

Příběh je podle místních vesničanů velmi pravděpodobný, k úplnému uvěření nám brání jen jediný detail – jiný hrob Mojžíše se nachází v indickém městě Bandipur. 

Křesťanství se do Japonska dostávalo díky jezuitům. Pode historických pramenů byl prvním šiřitelem křesťanství jezuita Francis Xaver, který přistál v Japonsku roku 1549. Díky vášnivému kázání a obrovskému talentu se mu podařilo na víru obrátit asi 10 000 obyvatel.

O sto let později se rozšířilo natolik, že se vládnoucí šoguni rozhodli ho zakázat. Právě v té době se začala kázání míchat s místní šintoistickou tradicí. Výsledkem je úžasná směs legend a příběhů, ve kterých se izraelští proroci setkávají s japonskými démony. 

V Japonsku má údajný hrob dokonce i samotný Ježíš Kristus, ale o tom si budete moci na našem webu přečíst zase někdy příště…

 MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články