Monstrózní větrná elektrárna má vlastní heliport

Skotsko si od větrné energie slibuje hodně. Proto do ní investuje soustu prostředků. Výsledkem jsou nové vrtule zarážejících rozměrů.

Monstrózní větrná elektrárna má vlastní heliport
Monstrózní větrná elektrárna má vlastní heliport
Zdroj: archiv

Kdo zvládne přistát na tak malé ploše?

Skotové jsou šetrný národ – proto by rádi získávali i energii zadarmo, nejlépe od větru. Vsadili na příbřežní větrníky zapuštěné do mořského dna – ty nezabírají místo pro pastviny ani továrny a na moři je hlavně dost větru.

Nejnovější větrná turbína má být tak velká, že na ní bude přistávací plocha pro vrtulník. Větrná farma Fife Energy Park v Methilu. Turbína bude mít výkon 6MW. Vyvinula ji nizozemská společnost 2-B Energy, která už má s horizontálními větrníky řadu zkušeností. Zatím sice jen s koncepty, ale prototyp ve Skotsku ukáže, jak je s jejich praktickým využitím. Holanďané tvrdí, že dosavadní větrné elektrárny umístěné na moři kopírují technologie pro souš – což moc nedává smysl.

Vítr na moři totiž vane úplně jinak – spíše odspoda než rovně. Současně větrníky mořským podnebím mnohem více trpí, takže je třeba, aby byly co nejodolnější. I proto má tato turbína jen dva listy, na rozdíl od klasických tří u suchozemských projektů.

 

Přistávací plošina bude na vrcholu turbíny proto, aby se na ni mohly snadno dostat týmy techniků. Zatím byla dostupnost vrtulí jednou z hlavních zábran pro větší rozvoj mořských větrných farem.

Přistát na něčem takovém si ovšem bude vyžadovat pilota s nadlidsky pevnými nervy. Samozřejmě se na turbíně nebude dát přistávat, když budou její dva listy v pohybu, ale i tak si přistání vyžádá neobyčejně schopného pilota.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články