Mrakodrap jako UFO vyroste na Taiwanu

Dům, který vypadá jako UFO z filmu Válka světů, by mohl vzniknout ve městě Taichung.

Zdroj: archiv

Solární panely se samy budou otáčet za sluncem.

Architektura má v 21. století možnosti, o jakých se stavitelům dříve ani nesnilo. V počítačových programech vznikají návrhy, nad nimiž se tají dech – a ještě úžasnější je, kolik jich nakonec opravdu vznikne.

Jedním z návrhů, který opět překračuje hranice, je studie rakouských architektů ze společnosti SOMA. Ti navrhli pro Taiwan stavbu zdánlivě popírající zákony gravitace. Dům vypadá jako květina, která se na několika navzájem propletených stoncích vzpíná k nebi.

Architekti se však přirovnání jejich návrhu ke květině brání – podle nich je stavba natolik originální, že spojit ji jen s jednou věcí je pro ni vlastně urážka… Třísetmetrový mrakodrap se jmenuje Multiple Natures – neboli Více povah. Povaha domu tomuto názvu dokonale odpovídá; při sebepodrobnějším studiu není jasné, co je vlastně základ domu, a co rozšíření. Oko se nemá na čem zachytit, jeden tvar plynule přechází do jiného.

Celá budova spočívá na osmi podpůrných pilířích, které působí jako stébla nebo liány. Současně umožňují, aby dům zabíral na zemi co nejméně místa – stavba tak bude moci vyrůst na místa parku, aniž by znemožnila jeho další používání.

Dům, který se mění

Geometrie, kterou vidíte na vizualizacích není jediná, jakou může stavba mít. Bude se měnit působením větru, deště a dalších klimatických podmínek. Stejně jako živé organismy i tento dům by měl reagovat na vnější vlivy. Využije k tomu pokročilých algoritmů, které budou řídit mnoho pohyblivých prvků. Solární panely by se tak měly samy natáčet za slunečním světlem, biometrické lamely se zase budou posunovat tak, aby do místností vždy dopadalo ideální množství denního světla.

Stavba by měla vyrůst ve městě Taichung. Vídeňští architekti už s tímto návrhem vyhráli soutěž vypsanou městem na novou dominantu. Teď ještě ale přijde ta nejdůležitější část – sehnat peníze. Pokud se to Taichungu podaří, získá stavbu, kterou mu bude závidět zbytek světa. Otázkou však je, zda má tak revoluční návrh šanci projít přes politiky, kteří o tom rozhodují – vzpomeňte, jak dopadla pražská Kaplického knihovna…

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články