Nové naleziště mamutů: Kontroverzní ruský vědec se je opět chytá klonovat

Ruští odborníci nalezli na severovýchodě Sibiře části těl mamutů, které by mohly obsahovat živé buňky vhodné ke klonování.

Na Sibiři našli zbytky zachovalých těl mamutů. Rusové je už zase chtějí klonovat
Na Sibiři našli zbytky zachovalých těl mamutů. Rusové je už zase chtějí klonovat
Zdroj: archiv

V rozhovoru pro zpravodajský server Vzgljad.ru to prohlásil šéf mezinárodního vědeckého týmu Semjon Grigorjev. Expedice Jana-2012 operovala v nejsevernější části Jakutska a kromě ruských vědců se jí zúčastnili odborníci z Jižní Koreje, USA a Švédska. 

Živý mamut mamut na Sibiři? Digitální podvod byl velmi rychle odhalen!

Ve věčně zmrzlé půdě v hloubi asi 100 metrů pod povrchem expedice nalezla měkké části mamutích ostatků, srst a kostní dřeň, což je podle Grigorjeva mimořádně cenný výzkumný materiál. Korejští účastníci expedice se speciálně zaměřují na vyhledání živých buněk, s jejichž pomocí by mohli zvířata vyhynulá před 10 000 lety klonovat. Už dnes je podle vědců zřejmé, že nálezy ze severního Jakutska obsahují živá buněčná jádra. 

Pohled NG: Klonování mamutů je taková "never ending story" ruské vědy. O tom, že by se dal mamut pomocí klonování oživit, mluví tamní vědci prakticky od doby, kdy se termín klonování objevil. Také fakt, že se na výzkumu podílí níže zmíněný Korejec Hwang U-sok projektu nepřidává věrohodnosti. Ruští vědci sice rádi hovoří o tom, že chtějí mamuta naklonovat, ale už se nikdy nezmíní o tom, co by s ním potom dělali. K dalšímu výzkumu v tomto oboru jsme zatím velmi skeptičtí… 

Podle dostupných informací je vedoucím korejské části expedice kontroverzní vědec Hwang U-sok, který v minulosti při své vědecké práci podváděl. V roce 2005 se ukázalo, že jeho tvrzení o úspěšném naklonování lidských kmenových buněk bylo podvodné. Kvůli podvodu byl Hwang vyloučen z univerzity a v roce 2006 začalo soudní řízení, v němž byl obžalován z podvodu a zpronevěry dotací. Do vězení nakonec nešel. Úspěchy Hwangova týmu při klonování zvířat nicméně nezávislí experti potvrzují - Hwang se v roce 2005 stal prvním vědcem, kterému se podařilo naklonovat psa. 

Podvod, mystifikace nebo věda?

Zdroj: nullPodaří-li se to i v případě mamutů a obsahují-li nalezené tkáně životaschopné buňky, ukáže podle Grigorjeva až další výzkum. Výsledky mají být k dispozici nejdříve koncem letošního roku. Buněčná jádra ale korejští vědci objevili už na místě nálezu s pomocí speciálních mikroskopů. Zmrzlá těla mrtvých mamutů našli vědci na Sibiři už nejednou. Tentokrát bude ale prý podniknut první seriózní pokus "vytěžit" z nálezu živé buňky vhodné ke klonování, uvádí Vzgljad. Dřívější výzkumy se omezovaly na zjištění genetického kódu, určení stáří zvířat a analýzu jejich DNA. 

Pokud se podle korejských expertů najde byť jen jediná živá buňka, je ostatní proces věcí techniky. Pokud živá buňka nalezena nebude, spokojí se podle Grigorjeva experti i se zachovalým buněčným jádrem. "I v něm by mohla zůstat zachována celá genetická informace," řekl ruský vědec.

Dějiny oživování mamutů

S oživováním mamutů se začalo podle serveru Telegraph už v roce 1990 po objevení mamutích tkání zamrzlých v sibiřském permafrostu. Šlo v první fázi o obnovu jader buněk, které byly však mrazem vážně poškozeny, a proto byly pokusy neúspěšné. Mezitím však pokročily techniky klonování a v roce 2008 demonstroval Teruhiko Wakayama z Riken Centra pro vývojovou biologii úspěšné klonování myší z buněk zmražených o 16 let dříve.

Když byla hlavní překážka spočívající v poškození buněk mrazem překonána (a je jedno, zda byla tkáň zmrazena - před pár nebo tisíci lety), obnovil profesor Akira Iritani z Kjótské univerzity kampaň za vzkříšení živočicha, který vyhynul přibližně před 5 000 lety.

Rusové našli ostatky mamuťátka. Desetileté mládě vážilo 250 kilo

„Vše, co potřebujeme, je vzorek měkkých tkání z těl nalezených zmražených mamutů,“ řekl britskému listu Iritani. Životaschopné jádro mamutí buňky pak hodlá vložit do buňky vajíčka samice indického slona, která bude sloužit jako náhradní matka. Není to ovšem ve skutečnosti tak jednoduché. Iritani odhaduje, že na přípravu klonovacího procesu spotřebuje tak dva roky, po kterých bude následovat 600denní období sloní březosti. 

Iritani se chce nejprve pokusit najít si v Rusku vlastní vzorek zamrzlé mamutí tkáně. Pokud bude neúspěšný, chce se obrátit na ruské vědce. Ujišťuje, že mu bude stačit docela malý vzorek – kolem tří centimetrů čtverečních kůže. „Donedávna byla úspěšnost i při klonování skotu špatná, nyní se ale pohybuje kolem 30 procent. Myslím, že máme rozumnou naději na úspěch a zdravý mamut by mohl být narozen během čtyř nebo pěti let,“ soudí Iritani. Současná slonice může být náhradní matkou pro mamuta bez větších problémů, protože proběhlo úspěšné křížení afrického a indického slona. Mamuti jsou přitom odštěpenou vývojovou větví býložravých chobotnaců a mají k indickým slonům blíž než indičtí k africkým. Ovšem je otázkou, jak bude vzkříšený mamut veliký.

Mamut císařský (Mammuthus columbi imperator) z Kalifornie, sice v kohoutku dosahoval výšky nejméně 4 metrů a mamuti vážili i 6 až 8 tun, ale většina druhů mamutů byla velká jen asi jako dnešní slon indický. Největším druhem vůbec byl zřejmě Mammuthus sungari, dosahující výšky přes 5,3 metru. Avšak na Wrangelově ostrově u břehů východní Sibiře byly dokonce nalezeny fosílie trpasličích druhů mamutů, kteří byli vysocí jen okolo 1,8 metru.

FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články