Nádhera! Ve Skotsku se ukázala bílá duha

Vzácný přírodní úkaz se podařilo zachytit Melvinu Nicholsonovi během procházky pustou krajinou v západním Skotsku. Věděli jste, jak vzniká bílá duha?

Bílá duha oprávněně patří k nejkrásnějším přírodním jevům.
Bílá duha oprávněně patří k nejkrásnějším přírodním jevům.
Zdroj: Profimedia.cz

Britský fotograf Melvin Nicholson se kvůli přípravám na workshop vydal na jedno z nejkrásnějších míst ve Skotsku. Ranoch Moor je rozlehlé rašeliniště, kde žije spoustu divoké zvěře. Díky tomu se místo dostalo do popředí zájmu vědců a ochránců přírody.

Nicholson měl štěstí, že se mu povedlo při toulkách pustou krajinou, kterou již ovládl mráz, vyfotit bílou duhu. „Jakmile jsem uviděl osamělý strom, věděl jsem, jak bude výsledný snímek vypadat," líčí s nadšením fotograf, který přiznal, že na magický okamžik jen tak nezapomene. Jeho fotografie obletěla celý svět a získala si pro svoji jedinečnost spoustu příznivců.

Termínem bílá duha se označuje duha, která má jen minimálně rozlišené jednotlivé barvy, takže vypadá jako bílý oblouk. Vzniká buď při dešti s kapkami různých velikostí, nebo lomem světla v mikroskopických kapičkách mlhy (mlžná duha).      Zdroj: Wikipedie

Mohlo by vás zajímat: