Nadváha? To je setrvačnost návyků zděděných z pravěku

Nedostatek vůle není jedinou příčinou obezity u lidí. Podle odborníka na zdravou výživu je to i setrvačnost ve stravování nastavená v pravěku našimi předky, kterou moderní člověk nedokázal zvrátit.

Nadváha? To je setrvačnost návyků zděděných z pravěku
Nadváha? To je setrvačnost návyků zděděných z pravěku
Zdroj: archiv

"Miliony let naši prapředci museli na získání jídla vydávat značné množství energie ve světě, kde nebyly auta ani dálnice a supermarkety. Den lovu znamenal stopování zvěře rychlou chůzí či během kolem 20 kilometrů i v nerovném terénu s vegetací a tu a tam narazili i na nebezpečnou šelmu, před kterou museli narychlo ustoupit," tvrdí dietolog Dan Perez ze San Francisca.

Takové množství pohybu vyžadovalo energii, zásoby energie, a tedy i odpovídající přísun potravy. Miliony let formovaných návyků, zapsaných do genetické výbavy, se lze zbavit jen s obtížemi. Ačkoli se Homo spiens jako druh dále vyvíjí, a jeho organismus například přivykl mléku zvířat, která zdomácněla, ne vše jde tak rychle.

Převážně sedavý způsob života je docela čerstvá vývojová novinka. Lov se pro rostoucí počet lidí změnil na hodiny před počítačem a cesta z jeskyně do jeskyně představuje několik sešlápnutí pedálu v autě. Takže tělo dlouhodobě nastavené na spálení tisíců kalorií je především posledních několik desítek let vystaveno potřebě spálit 50 kalorií. Organismus však setrvačně žádá více, než kolik potřebuje a ani mozek ten nadbytek spálit neumí, takže se nespálené živiny ukládají v podobě tuku.

K tomu se přidává i skutečnost, že rozdělení stravy na více jídel během dne je až civilizační vymoženost. Pravěký lovec byl zvyklý pokud možno sníst vše, co se naskytlo, okamžitě. Jednalo se o mechanismus přežití a důvodem byl i nedostatek prostředků k dlouhodobému uchování potravin. Kořist mohla přilákat jiné predátory nebo se zkazit.

Navíc nedostatek potravy musel dostávat pravěké lovce do stresové situace, z které je dostalo jídlo. Odtud se také zřejmě bere sklon lidí jíst víc než potřebují, lidově řečeno sežrat nač přijdou, a také uklidňující účinek jídla při stresu, který však už není vyvolán nedostatkem potravy. Takže ačkoli za obezitu nemůže jen nedostatek vůle, je to pouze mozek, který dokáže zvrátit chování, které vlastní organismus dlouhodobě poškozuje.

Dva jednoduché triky, jak se pokusit zvrátit diktát genů:

  1. Při pohledu na jídlo před sebou se mentálně zpomalit, zhluboka se nadechnout a zamyslet. Potlačit touhu vše rychle sníst a pomalu jídlo vychutnávat a žvýkat.
  2. Udělat si při jídle přestávku. Při pomalém jídle si udělat po prvních deseti minutách přestávku patnáct minut. Užívat si chuť a vůni jídla, konverzovat. Pocit hladu, který člověk mívá před jídlem se otupí spolu s potřebou sníst mnohem více než potřebuje.

Související články