Narodil se Kristus Pán. A taky lenochodi. Sirotčinec jim umožní žít

V době, kdy v Evropě slavíme narození Ježíše Krista, se v Jižní Americe rodí lenochodi.

Zdroj: archiv

Lenochodí mláďata mají těžký život. Když se pustí mámy, spadnou na zem a tam zemřou. Spousta samic lenochodů také přijde o život – když mají mláďata, tak jsou ještě pomalejší než normálně. Co pak s mláďaty? 

V Kostarice je vánoční problém s lenochoďaty velmi častý. Místním to bylo většinou naprosto lhostejné, ale našla se výjimka. Několik dobrovolníků z města Aviarios oslovilo sponzory ze zahraničí a s jejich pomocí postavilo před šesti roky lenochodí sirotčinec. 

V tomto zařízení se starají o novorozené i větší lenochody, kteří by jinak bez matky nepřežili. Ta nejmenší mláďata mají k dispozici několik inkubátorů, větší zase prostory, kde se mohou učit chodit i lézt po stromech. Právě k tomu slouží plyšové hračky, které mají malí lenochodi na videu; nejsou to žádné hlouposti jen tak pro legraci, ale předměty, díky nimž se mláďata naučí držet a chytat předmětů i větví. 

Podívejte se na video ze sirotčince:

 

Lenochodům je zde podáváno pouze speciálně připravené jídlo; malí dostávají namíchané mléko co nejpodobnější tomu přirozenému lenochodímu, starší směs ovoce a ti dospělí dostávají jídlo, které potřebují po operacích. Důležitou součástí sirotčince je totiž také nemocnice. Lenochodi jsou velmi náchylní k nejrůznějším chorobám, takže se často stává, že se sem dostanou i starší exempláře. Celkem tato nemocnice a sirotčinec v jednom pojme až 150 lenochodů různých druhů.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články