NASA poztrácela vzorky měsíční horniny. Teď je chce hledat

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ztratil kontrolu nad vzorky hornin dopravenými z Měsíce a nechce se s tím smířit. Zřídil proto úřad speciálního vyšetřovatele, který má zjednat pořádek a cenné vesmírné objekty podrobit přísné inventuře.

NASA poztrácela vzorky měsíční horniny. Teď je chce hledat
NASA poztrácela vzorky měsíční horniny. Teď je chce hledat
Zdroj: archiv

Vzorky odebrali američtí astronauti při svých měsíčních misích v letech 1969 až 1972. Jejich celková váha dosahuje 382 kilogramů. Původních 2196 kusů bylo rozděleno na 140 000 drobných vzorků, jejichž velikost často nepřesahuje rozměry zrnka rýže. Některý z nich se občas objeví při online aukci na serveru eBay. 

Americká vláda kousky měsíční horniny obdarovala nemálo cizích států, rozdala je po univerzitách a výzkumných pracovištích, některé předala guvernérům amerických států či newyorskému sídlu Spojených národů. Pověřený vyšetřovatel Joe Gutheinz je bývalým zaměstnancem NASA a nyní přednáší na právnické škole v texaském Houstonu. Některé měsíční vzorky má podle něj NASA stále ve svých depozitářích, nicméně detailní inventář chybí. 

160 kusů je neznámo kde

Od roku 2002 se americké kosmické agentuře podařilo zjistit podrobnosti o 72 kusech měsíční horniny, které jsou uloženy v USA. Sám Gutheinz v roce 1998 řídil operaci, při níž se podařilo vystopovat vzorek měsíční horniny, který bývalý americký prezident Richard Nixon věnoval do Hondurasu. Cena vzorku je dnes pět milionu dolarů (98 milionů korun). 

Jako dar bylo do světa rozdáno 270 kusů vzorků, z nich 160 zmizelo beze stopy. Mezi ztracenými je i dar bývalému libyjskému diktátorovi Muammaru Kaddáfímu. Podařilo na naopak zjistit, že měsíční vzorek darovaný někdejšímu španělskému vládci Francisku Frankovi se jeho vnuk pokoušel prodat do Švýcarska. 

FOTO: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články