National Geographic doporučuje: Film Speciální jednotka

Doporučujeme zajít do kina na akční novinku Speciální jednotka: mimo jiné budete mít možnost zhlédnout jedny z nejkrásnějších záběrů čtvrtého nejvyššího pohoří světa - Hindúkuše.

National Geographic doporučuje: Film Speciální jednotka
National Geographic doporučuje: Film Speciální jednotka
Zdroj: archiv

 Pojďte s námi do kina! National Geographic vás zve na letošní novinku Speciální jednotka (premiéra 26. ledna).

Na co se můžete těšit? Novinářka Elsa (Diane Kruger) pracující v Afghánistánu je unesena členem Tálibánu. Její únosce zveřejní video s nejzazším datem její popravy. Agenti zpravodajské služba vypátrají, že je Elsa v malé vesnici kdesi na hranicích s Pákistánem.

Šest členů speciální jednotky se vydává do nebezpečných míst území Elsu zachránit. Území však zcela ovládají rebelové. Mise je úspěšná – podaří se jim novinářku zachránit. Ale to nejtěžší je právě čeká – útěk z Pákistánu a přechod přes nehostinné pohoří Hindúkuš. A navíc s nepřáteli v patách.

Režisér a spoluautor scénáře Stéphane Rybojad natočil napínavý akční film; podařilo se mu zachytit nejen akci speciálních jednotek, ale také působivé záběry Hindúkuše, velehor ležících v Afghánistánu a severozápadním Pákistánu. Pohoří je čtvrté nejvyšší na světě. Nejvyšší horou je Tirič Mīr s výškou 7 708 metrů. 

Film se natáčel na třech kontinentech: v Himalájích na hranici mezi Tádžikistánem a Afghánistánem, v africkém Džibutsku i na Mont Blanku ve Francii. Podívejte se na video z natáčení:

Trailer k filmu, plný výpravných záběrů velehor, můžete zhlédnout zde:

Kromě okouzlující Diany Kruger (Troja, Lovci pokladů, Hanební pancharti) ve filmu uvidíte i charismatického Djimona Hounsou, který se prosadil rolí vůdce vzpoury černých otroků ve Spielbergově historickém dramatu Amistad, za niž získal Cenu Image a byl nominován na Zlatý glóbus. Za svůj strhující výkon po boku Leonarda DiCapria ve filmu Krvavý diamant získal nominaci na Oscara.

Podle serveru CSFD.cz byly se záběry pro film natáčely ve Francii v Paříži, v Caylus a v Tarn-et-Garonne. Záběry z Pákistánu a Afghánistánu byly pořízeny v oblasti pohoří Pamír v Tádžikistánu a záběry hlavního města pochází z města Dušanbe. Některé scény byly natáčeny také v malém africkém státě Džibuti sousedící s politicky nestabilním Somálskem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

 

 

Související články