National Geographic Photo Contest 2012: Fotogalerie nejlepších snímků roku

National Geographic je proslulý kvalitou svých fotografií. A soutěž NG Photo Contest za rok 2012 je toho jen důkazem.

Zdroj: / NG

Soutěže Nat Geo Photo Contest se každoročně účastní desetitisíce profesionálních i amatérských fotografů ze zemí celého světa. Letos jich bylo 22 000 ze 150 zemí. Stejně jako loni se soutěžilo ve třech kategoriích: lidé, krajina a příroda.

Podívejte se na loňské vítěze Nejkrásnější fotografie roku 2011 podle National Geographic

Fotografie jsou hodnoceny nejen podle kreativity, ale také fotografické kvality. První místo bylo nejlepší v obou těchto kritériích a vybíralo se ze všech tří kategorií − lidé, krajina, příroda. Porotu letos tvoří vynikající fotografové Christian Ziegler, Gerd Ludwig a Debbie Fleming Caffery. Vítěz hlavní ceny získal 10 000 dolarů a výlet do ústředí National Geographic ve Washingtonu, D.C., kde teď v lednu zúčastní každoročního fotografického semináře.

Vybrali jsme pro vás fotografie vítězů i těch, kteří získali od poroty čestné uznání.

Absolutní vítěz a vítěz kategorie Příroda: Exploze! (Ashley Vincent)

Samice tygra indočínského Busaba se právě snažila oklepat vodu z kožichu, když fotografka zmáčkla spoušť. Vznikl nejhezčí snímek roku - alespoň podle přísné poroty National Geographic. Tygr indočínský (žijící v Barmě, Thajsku, Laosu nebo Vietnamu) je jedním ze několika poddruhů tygra. Všechny mají jedno společné - bojují o přežití (tygrů indočínských je na světě jen 350 kusů!). Snímek je tak zároveň výkřikem za jejich záchranu. My se k němu přidáváme.

 

Čestná uznání v kategorii Příroda:

 V kategorii příroda ocenila porota dalších několik snímků a udělila čestné uznání. I tyto snímky jsou výjimečné. Uvidíte na nich obrovské hejno ryb prchajících před predátorem - v neuvěřitelné harmonii. Uvidíte také medvěda z Aljašky nebo kus ledovce na pobřeží Islandu.

Uvidíte také lišku, zabořenou do půlky v zemi - bizarní okamžik ale zachycuje její každodenní program - lov kořisti. A na vybraných fotografiích nechybí ani náš oblíbený gepard.

 

Vítěz v kategorii Krajina: Matterhorn za úplňku (Nenad Saljic)

Úplněk ozářil Matterhorn, a vznikla tak zvláštní fotografie. Majestátný Matterhorn je považován za jednu z nejkrásnějších a nejpopulárnějších hor Evropy. Na fotografii je pohled na horu z Zermattu.

 

Čestná uznání a cena čtenářů v kategorii Krajina:

Vlevo je snímek od fotografa Swari Wonowidjojo - zachycuje nevšedním způsobem pařížskou Eiffelovu věž. Vpravo je pak fotografie Adama Coishe v kanadském Pond Inletu, nevelké osadě na Baffinově ostrově v provincii Nunavut. Pond Inlet, kanadský „klenot severu“, žije především z turistiky. Cestovatelé jsou přitahováni divokou severskou přírodou, nedotčenou lidmi.

Vítěz v kategorii Lidé: Na skládce v Keni (Micah Albert) 

Keňská skládka Dandora je jediným místem, kam se sváží odpad z celého čtyřmilionového Nairobi. Denně sem přibývají dva tisíce tun odpadků. Skládka je necelých osm kilometrů od středu města a představuje obživu pro tisíce lidí. Ti vybírají celé dny z hromad cokoli, co se dá vytřídit - a prodají to v nedalekých sběrnách.

Skládka je trnem v oku nejen kvůli jednoznačnému zdravotnímu riziku pro místní obyvatele, ale ohrožuje také životní prostředí a praktiky s ní spojené jsou v rozporu s lidskými právy. O nairobské obří skládce a životě v ní jsme už psali: Reportáž psaná na skládce aneb Keňa, kde jsou sloni leda tak v igelitu.

 

Čestná uznání a cena čtenářů z kategorie Lidé:

 

Porota i čtenáři ocenili dalších několik snímků z této kategorie. Podívejte se do fotogalerie na nejlepších pět.

Mezi víteznými fotografiemi najdete třeba ten z psychiatrické léčebny v Indonésii nebo uvidíte neobvyklou techniku rybářů ze Srí Lanky nebo tradiční pádlování na dračích lodích v Číně…

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články