National Geographic zve do kina: Všichni jsme z jednoho světa

Na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti, upozorní nadcházející 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Provokativní otázkou Bojíte se snášet? chce festival otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

National Geographic zve do kina: Všichni jsme z jednoho světa
National Geographic zve do kina: Všichni jsme z jednoho světa
Zdroj: archiv

Letos je festival zaměřen především na boj s netolerancí, xenofobií a rasismem. Svá místa si ale našla i jiná témata. National Geographic vám postupně představí filmy, které určitě stojí za to vidět.

Jeden svět se uskuteční 4. – 13. března 2013 v Praze a následně v dalších 40 městech České republiky. Promítané dokumenty budou tradičně doprovázeny debatami s tvůrci a odborníky, připraveny budou i panelové debaty s mezinárodní účastí. Všechny filmy budou s českými titulky nebo v českém znění s anglickými titulky. Předprodej začíná už dnes, 26. února.  Vstupenky je možné zakoupit ve všech pokladnách festivalových kin za 90 Kč. National Geographic pro vás připravil soutěž o akreditace. Více informací najdete na webu www.jedensvet.cz.

Bojíte se snášet?

Příklon k rasismu, diskriminaci a vyhledávání „obětních beránků“ nezaznamenává pouze Česká republika. Proto se Jeden svět rozhodl nabídnout sérii 13 filmů z různých částí světa, které zobrazují celou škálu případů od toho, jak se xenofobní nálady v lidech pozvolna rodí, až po krajnosti, do nichž může situace eskalovat.

Nestrkejte hlavu do pisku a pojďte se podívat na dokumenty, které vás donutí přemýšlet. FOTO: Archiv festivalu

Hlavní tematická kategorie Bojíte se snášet? nicméně přinese i několik dokumentů, jež mohou české diváky a divačky v otázkách soužití a tolerance pozitivně inspirovat.

Vedlejší účinky médií

Dalšími kategoriemi, kterými Jeden svět obohatil letošní ročník, jsou Média a jejich moc v současném světě. Kategorie Vedlejší účinky se zabývají západním zdravotnictvím a jeho vztahem k rozvojovým státům. Cesty ke svobodě, jak už název napovídá, přináší dokumenty o zemích s nedemokratickými režimy. Takzvaná civilizace se zaměřuje na životní styl úzce spjatý s přírodou. O hlavní ceny festivalu se budou ucházet snímky zařazené do Hlavní soutěže a kategorie Máte právo vědět. Chybět nebudou ani nejnovější české dokumenty.

Festivalový spot se povedl: 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články