Dobrodružství s výletem do stratosféry? Můžete se zúčastnit i vy

Na pomezí hry a vědeckého experimentu balancuje český projekt Stratocaching, který letos již po druhé realizuje občanské sdružení Žádná věda, tentokrát v partnerství s National Geographic Česko. Účastnit se může každý – stačí se zaregistrovat na stránkách www.stratocaching.cz a sledovat experiment s pomocí mobilní aplikace.

Dobrodružství s výletem do stratosféry? Můžete se zúčastnit i vy
Dobrodružství s výletem do stratosféry? Můžete se zúčastnit i vy
Zdroj: archiv

Akce, která má odstartovat tuto sobotu 25.10 v 10:00, počítá s následujícím scénářem: z meteorologického balónu se speciální gondolou, tzv. Dropionem, se ve výšce 30 kilometrů vypustí 12 létajících kapslí v podobě velké javorové nažky. Tato „stratosférická semínka“ vysílají svou polohu s pomocí GPS souřadnic, a dole na zemi se pak rozpoutá napínavá geolokační hra o jejich nalezení.

Z bláznivého nápadu několika nadšenců se postupně vyklubal sofistikovaný projekt s vysokými technologickými nároky, takže letos dokonce probíhá pod záštitou České kosmické kanceláře. Komunita radioamatérů, geocacherů, experti z ČVUT a studenti vytvořili složitý objekt, jaký do stratosféry patrně ještě nikdy neletěl.

Video o Stratocachingu na Youtube

Trochu jiný způsob, jak poznat Česko

Romantika balónového létání spočívá v tom, že se nikdy předem neví, kam povane vítr. To platí dvojnásob o meteorologických balónech, které létají z observatoře ČHMÚ Praha-Libuš třikrát denně již desítky let. Létají za každého počasí, protože právě přesné měření povětrnostních podmínek je jejich hlavním úkolem, a končívají mnohdy daleko za hranicemi země.

Balón v projektu Stratocaching bude vypuštěn rovněž z meteorologické stanice v Libuši a jeho let přirozeně nemůže být nijak řízen. Palubní systém však automaticky odpojí gondolu v okamžiku, kdy by hrozilo překročení hranic. Zatímco funkce technologií, měření podmínek ve stratosféře a sledování pohybu balónu je záležitost zábavné vědy, vypuštění čtyřiceticentimetrových „javorových semínek“ a jejich hledání kdesi v české krajině, to je vyloženě hra – jakýsi upgrade v Čechách tolik populárního geocachingu.

Vyražte tuto sobotu na lov stratosférických semínek a vyhrajte elektronickou verzi National Geographic Česko v tipovací soutěži! Registrovat se můžete na www.stratocaching.cz

Ačkoli předpověď počasí ukazuje na sobotu východní vítr a predikce letu naznačuje možný dopad kdesi v Českomoravské vrchovině, nikdo neví, kde semínka skončí. Na stránce projektu www.stratocaching.cz si můžete dokonce tipnout přesné místo dopadu hlavní gondoly, Dropionu. Šance na správný tip je podobná jako v loterii, i když se každým dnem zpřesňuje. V každém případě Stratocaching netypickým způsobem přispěje k poznání naší vlasti.

Gondola prošpikovaná technologiemi

V Dropionu i tzv. Stratocache – létajících kapslích, je integrováno celkem pět různých geolokačních technologií. Šestou technologii nese oficiální sonda ČHMÚ, která poletí v celé sestavě také, ihned pod velkým latexovým balonem.

Základem je GPS modul, který ovšem data odesílá různým způsobem: buď až po dopadu s pomocí klasické SIM karty a GSM připojení, nebo díky radioamatérským sítím RTTY či APRS. Experimentální novinkou je tzv. LoRa technologie, jeden z adeptů pro budoucí řešení tzv. Internetu věcí. Maličký LoRa tracker dokáže vysílat svou polohu s minimání spotřebou až 40 km vzdušnou čarou. Poslední, pátá geolokační technologie je prostá: jedno semínko ponese pouze bzučák a diody. Podle informací z geocachingové komunity se však klidně může stát, že právě tato Stratocache bude nalezena nejdříve.

Vytvořit technologie pro stratosférická semínka bylo velkou výzvou – při dlouhém letu v teplotách kolem -70° totiž během loňském pokusu všechna semínka zamrzla. Nyní tyto 100g vážící moduly dostaly lepší izolaci a dokonce vlastní vytápění.

Video přenos ze stratosféry a aerodynamika semínka

Podobně jako loni se letos členové týmu pokusí zprostředkovat přímý přenos ze stratosféry, což je kousek, který dosud v Čechách nikdo nedokázal, a to o to spíše, že v balónu byla použita IP kamera a digitální vysílání. Největší výzvou je při tom zajištění spojení, což se podařilo s pomocí automaticky nastavované parabolické antény, opět dosud nevyzkoušené „vychytávky“ jednoho z radioamatérů.

Stratocaching oprášil prastarý recept přírody: autorotační pohyb javorového semínka. Pořadatelé experimentu si letos slibují, že aerodynamiku semínka lépe změří. S pomocí RTTY spojení totiž dokáží přesně identifikovat rychlost rotace semínka v dané letové hladině. Je tak možné, že tento nadšenecký projekt nakonec přinese nové řešení pro letectví a kosmonautiku: namísto kluzáku či padáku by možná mohli budoucí robotické sondy dopadat na povrch planet s atmosférou právě jako javorová nažka.

Související články