Navštivte Maroko – skvost arabské kultury

Dnes bychom vám rádi představili klenot nejzápadnějšího cípu Afriky. Zemi mnoha barev, vůní, chutí a zvyků, kterou byste měli okusit na vlastní kůži. Poodkryjte s námi roušku tajemného Maroka…

Navštivte Maroko – skvost arabské kultury
Navštivte Maroko – skvost arabské kultury
Zdroj: archiv

Mnozí vědí o krásách Maroka, už ale tolik netuší, že je taktéž nejpřívětivější a nejotevřenější zemí arabského světa. V Maroku se proplétá kultura evropského, afrického a arabského světa, a přesto si zatím uchovává svůj nezaměnitelný půvab pouštní země.

Od nepaměti bylo Maroko křižovatkou různých kultura a i nadále se zde mísí berberské zvyky s evropskou kulturou. Maroko je netypickou destinací, která vás naprosto okouzlí. Úředním jazykem je arabština, ale velmi dobře se zde domluvíte i francouzsky. 

Zaměříme se na Agadir a Marrakéš, dva rozdílné „světy“ v čarovné zemi Maroko. Agadir neboli „Perla marockého pobřeží“, leží na pobřeží Atlantiku asi 500 kilometrů jižně od Casablanky. Je důležitým marockým přístavem a v současnosti má přes 600 tisíc obyvatel. Agadir má téměř 10 kilometrů dlouhou pláž a azurové moře, to vše je lemované dobrými nákupními možnostmi v typických malých krámcích s místními produkty. Slunce zde svítí téměř po celý rok, pláže jsou zde přenádherné, široké, písčité, čisté a jsou doplněny mnoha kavárnami. Každý hotel má svoji vyhrazenou část jen pro své hosty. 

Červená perla jihu

Rádi bychom vám představili ještě „Červenou perlu jihu“ – Marrakéš, která si svoji přezdívku vysloužila díky zabarvení vysokých hradeb a půdy. Marrakéš se rozkládá mezi úpatím zasněžených vrcholků pohoří Atlas a pouští Sahary a bezpochyby patří mezi nejkrásnější a nejfantastičtější města Afriky. Město bylo založeno roku 1062 n. l. sultánem Youssef bin Tachfin.

Za návštěvu stojí honosné paláce velkovezíra El-Badia. Exotickou podívanou zažijete na proslulém náměstí Jemaa el-Fna, které je centrem Mediny a kulturního dění města. Pro cestovatele se zde odehrává jedna z nejpůsobivějších scén pod širým nebem - náměstí se hemží typickými prodavači vody, ovoce, koření, hadích kůží, výrobků z kůže, kovů, dále akrobaty, zaříkávači hadů, krotiteli opic, žongléry a tanečníky.

Pravou marockou kávu a všudypřítomný přeslazený mátový čaj můžete ochutnat v kavárnách, kterými je náměstí doslova obklopeno. Nedaleko náměstí se nachází rozsáhlý sousk (tržiště), kde ke koupi seženete téměř cokoliv. 

Nalákali jsme Vás natolik, že byste chtěli v Maroku strávit určitý čas a poznat tuto zemi více? Není nic snazšího, než vyrazit do cestovní kanceláře Blue Style a již dnes si zvolit, kam se vydáte. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články