Nejdřív Měsíc, pak zbytek vesmíru! Rusové si v dobývání kosmu věří

Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Vladimir Popovkin odmítl výsměch médií, že agentura ve svých plánech do roku 2030 chystá – šedesát let po Američanech – zopakovat přistání na Měsíci. Šlo by podle něj o krok k ovládnutí vzdáleného vesmíru.

Nejdřív Měsíc, pak zbytek vesmíru! Rusové si v dobývání kosmu věří
Nejdřív Měsíc, pak zbytek vesmíru! Rusové si v dobývání kosmu věří
Zdroj: archiv

"Na expedici na Měsíc, pokud se uskuteční, je třeba hledět jako na první, přechodnou etapu na cestě k ovládnutí vzdáleného kosmu člověkem," uvedl Popovkin v rozhovoru pro list Izvestija. 

V žádném případě nepůjde o zopakování amerického úspěchu: Roskosmos chce nejprve k Měsíci vyslat sérii vesmírných lodí s aparáty pro výzkum vzdáleného kosmu a kosmonauté budou následovat až v případě, že si to vyžádá obsluha těchto přístrojů. Ale na tuto možnost je třeba se už nyní připravovat. Po sérii neúspěchů ruské kosmonautiky Popovkin loni vystřídal v čele agentury Anatolije Perminova, ale tím série katastrof neskončila; citelná byla zejména ztráta první meziplanetární sondy po 15 letech při misi Fobos-Grunt (nepilotovaná mise Ruska na Phobos, jeden z měsíců Marsu) na přelomu loňského a letošního roku. 

Šéf Roskosmosu však v interview zdůraznil odhodlání pokračovat ve změnách v odvětví, jakkoli se dělání pořádku některým podnikovým šéfům nelíbí. Svým odpůrcům připsal i fámy, že se prý nedávno popral na recepci, údajně o bývalou modelku, a že po úderu lahví musel být hospitalizován; podle oficiální verze se léčil z přepracování. 

Místo cest do vesmíru přicházejí skandály

"Ten blábol, co se hlásá na internetu, ani trochu neodpovídá skutečnosti," prohlásil Popovkin bez dalších podrobností o zdravotních potížích. "Většina chápe, že změny dozrály a jsou nezbytné. Ale jednotliví řídící pracovníci stavějí své přežití nad zájmy odvětví a prestiže ruské kosmonautiky," uvedl. Tvrdí, že přesto finanční toky v odvětví vyčistí a zprůhlední, aby nemohly sloužit k osobnímu obohacení.

Napříště bude Roskosmos kontrakty uzavírat jen s podniky s účty v bankách se státní účastí, aby peníze nešly "bokem"; nesrovnalosti se už našly třeba při financování ruského navigačního systému Glonass. Trvá také na rozdělení funkcí generálních ředitelů a jim na roveň postavených generálních konstruktérů. 

Skandál okolo údajné rvačky následoval krátce poté, co televize odvysílala parodii na Popovkinovo objasňování krachu sondy Fobos-Grunt, která místo k Marsu zamířila na dno Tichého oceánu; sonda prý místo vzorků z povrchu marťanského měsíce raději obstará "vzácný druh japonského potápěče", kterého bude možné vystavovat na poutích vedle vousaté ženy. 

Foto: Freakingnews.com

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články