Skryté poklady: Nejkrásnější fotografie pořízené Hubbleovým teleskopem

Naprostá většina fotografií vesmíru je nesmírně nudná. Najdou se však mezi nimi i skryté poklady…

Skryté poklady: Nejkrásnější fotografie pořízené Hubbleovým teleskopem
Skryté poklady: Nejkrásnější fotografie pořízené Hubbleovým teleskopem
Zdroj: archiv

V květnu roku 2012 vyzval tým vědců kolem Hubbleova teleskopu veřejnost, aby se ponořila do archivu fotografií, jež tento dalekohled pořídil. Pořízených fotografií je totiž tolik, že spousta jich zapadn,e a veřejnost se tak nikdy nemůže seznámit s jejich nádherou. Z víc než 3000 fotografií měli lidé vybrat ty nejkrásnější - a teď konečně tyto Skryté poklady (jak byl projekt pojmenován) známe. Většina fotografií je nějak upravena, barvy jsou zvýrazněny, případně vylepšeny. Seznamte se s nejkrásnějšími fotografiemi agentury ESA:

5. místo: Robert Gendler, spirální galaxie Messier 96

Robert Gendler z USA je velmi známý grafik, který si už digitálními úpravami udělal jméno. Jedna z jeho fotografií se stala standardním pozadím u počítačů Apple. Do soutěže Skryté poklady poslal obrázek spirální galaxie Messier 96 a skončil na 5. místě.

4. místo: Renaud Houdinet, mlhovina Chameleon I

Renaud Houdinet z Francie poslal mozaiku vytvořenou z několika fotografií pořízených Hubbleovým teleskopem. Je na nich zachycený Chameleon I - velká mlhovina, která se celá na jednu fotku nevejde. Renaud spojil fotografie celé vesmírné oblasti dohromady - a výsledná nádhera dostala 4. místo.

VIDEO: NASA poslala do vesmíru teleskop, který bude pozorovat černé díry

3. místo: Judy Schmidtová, hvězda XZ Tauri

Judy Schmidtová ze Spojených států do soutěže vstoupila s několika fotografiemi - tu, kterou vidíte, dopadla nejlépe. XZ Tauri je novorozená hvězda, která se "líhne" z plynu v pozadí a osvětluje ho. Původní originální verze pořízená dalekohledem měla jen dvě barvy.

2. místo: Andre van der Hoeven, spirální galaxie Messier 77

Nizozemec Andre van der Hoeven skončil na druhém místě, ale u poroty to bylo jen o fous. Jím vylepšená fotografie spirální galaxie Messier 77 je atraktivní a současně vědecky pravdivá. Experti z ESA ocenili i několik dalších fotografií, s nimiž do soutěže vstoupil, především tu, na níž je hvězdná oblast NGC 6537.

1. místo: Josh Lake, oblast NGC 1763

A máme tu vítěze. Američan Josh Lake zvítězil s fotografií oblasti NGC 1763 ve Velkém Magellanově oblaku. Fotografie je výjimečná v tom, že nejen vyhrála první místo dané hlasováním odborné poroty, ale současně dostala i cenu veřejnosti.

Vítěz dostal jako odměnu iPad, zarámovanou fotografii, podpis astronauta Johna Grunsfelda (zúčastnil se tří misí na opravu Hubbleova teleskopu), pohlednice, DVD a knihy o ESA. Podívejte se ještě na video o soutěži.

 

FOTO: ESA

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články