Nejlepší fotografie zvířat za rok 2012: Best Wild Animal Photos zná své vítěze

Krásné fotografie zvířat jsou věčné. Někdy máme pocit, že snad už nemohou být lepší, že všechno už někdo někdy vyfotil. Ale zjistíte, že opak je pravdou. Posuďte sami.

Nejlepší fotografie zvířat za rok 2012: Best Wild Animal Photos zná své vítěze
Nejlepší fotografie zvířat za rok 2012: Best Wild Animal Photos zná své vítěze
Zdroj: archiv

Každý rok mezinárodní odborná porota vybírá z tisíců snímků rozdělených do 18 kategorií. Jak těžké je vybírat ty nejlepší z nejlepších? Vybrali byste stejně? Podívejte se na ty oceněné a napište nám, jak byste vybírali vy. 

Prestižní soutěž pořádá londýnské muzeum Natural History Museum a časopis Wildlife.

Nedávno jsme psali o Traveler Photo Contest 2012. Nej fotografie podle National Geographic

1. Celkový vítěz: Tučňáci pod vodou 

Autorem nejlepšího snímku Bubble-jetting Emperors je Paul Nicklen. Tučňáci císařští "vystřelují" jako rakety směrem k otvoru v ledě v Rossově moři na Antarktidě. Fotografie vznikla k novému článku pro NG (můžete si přečíst zde). Fotograf musel využít své znalosti o přežití v extrémních podmínkách, které se naučil v dětství mezi Inuity v Kanadě. Čekání na dobrý záběr v ledové vodě bylo pro fotografa velkou zkouškou. Nicklen při ponoru ve vodě pod ledovou vrstvou musel používat šnorchl - čekání na tučňáky a správný záběr muselo být v tu chvíli asi nekonečné. Ale snímek rozhodně stojí za to, co myslíte?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Cena sbírky Erika Hoskinga: Zátiší s jelenem a kamionem

Oceněný snímek Life in the Border Zones je dílem Vladimira Medvedeva. Vznikl na cestě Jasperským národním parkem - náhle uviděl jelena wapiti, jak odpočívá ve vysoké trácvě v těsné blízkosti dálnice. Fotograf neváhal a hned zastavil, nastavil svůj fotoaparát a vyfotil krásného jelena s projíždějícím kamionem za zády. Pak místo urychleně opustil - nechtěl jelena vyrušovat při jeho "rozjímání".

Cena Erika Hoskinga je zaměřena na mladé autory ve věku od 18 do 26 let.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. World in Our Hands Award: Žraločí labutí píseň?

Fotograf Paul Hilton na své fotografii zachytil jeden z mnoha problémů, se kterými se příroda kvůli lidem musí potýkat. Poptávka po žraločích ploutvích v posledních letech prudce roste. Po polévce z rybích ploutví touží hlavně zákazníci z Asie - věří, že jim přinese mládí, zdraví a snad i věčný život. Následkem není nic jiného než masové vybíjení těchto tvorů - jen kvůli jejich ploutvím. Když je rybáři uloví - zaživa jim odříznou ploutve a hodí je zpět do moře. O problému jsme již psali v článku Žraločí ráj se na Kokosovém ostrově proměnil v peklo. Můžeme mu zabránit?

Snímek zachycuje smutný scénář - pracovníky na taiwanském trhu, jak zpracovávají haldy žraločích ploutví. "Byl to děsivý pohled - při představě, kolik žraloků muselo být zabito kvůli těmto ploutvím, kvůli polévce, která ani není navíc zdravá," přibližuje své pocity autor fotografie Paul Hilton. Každoročně kvůli této polévce umírají desítky milionů žraloků. S podobným tempem budou za chvíli oceány mrtvým prostorem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Wildlife Photojournalist Award: Tygří volání o pomoc

Fotograf Steve Winter (z National Geographic) zachytil na snímku s názvem A Cry for the Tiger tygra sumaterského, jak proklouzává dírou v plotě v indickém národním parku Bandhavgarh. Fotografie vznikla pro článek do prosincového čísla NG loňského roku. Tygři sumaterští jsou kriticky ohrožený druh a někteří biologové se domnívají, že je ve volné přírodě jen 500 jedinců. Doufejme, že to nejsou optimisté…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Další oceněné fotografie

 

 

 

 

 

 

 

Zelená polární záře v severním Norsku. Autor: Thilo Bubek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vítěz v kategorii snímků savců. Gepardí samice se snažily chytit živé mládě gazely Thomsonovy a přinést je svým mláďatům. A pak měla následovat lekce v loveckých schopnostech. Nakonec ale vyhrála gazela. Autor: Grégoire Bouguereau. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vítězném snímku z kategorie Studenokrevní živočichové vidíte rybu z čeledi Opistognathidae (studnařovití), jak se snaží chránit oplodněná vajíčka. Autor: Steven Kovacs.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články

Jsme na Facebooku

# VYBRANÁ VIDEA