Nejlepší zvířecí videa roku 2011: Nad tím žasli i vědci

Jak už jsme psali, rok 2011 byl nejen plný fascinujících vědeckých objevů, ale také vzácných mláďat. A ani to ještě není všechno: podařilo se nafilmovat i videa, na kterých zvířata dělají věci, na něž jsme u nich rozhodně nebyli zvyklí…

Nejlepší zvířecí videa roku 2011: Nad tím žasli i vědci
Nejlepší zvířecí videa roku 2011: Nad tím žasli i vědci
Zdroj: archiv

Občas se podaří amatérům nafilmovat video, nad nímž žasnou i profesionálové, kteří se nějakým problémem zabývají už dlouhá léta. 

 

5. místo: Dotyky gorily

Turista v ugandském národním parku Bwindi zažil v prosinci 2011 neobvyklý zážitek. Místo, aby pozoroval ukrývající se primáty zdálky, na chvíli si odpočinul. Po chvíli nepozornosti zjistil, že ho někdo škrábe na hlavě. Když se ohlédl, byly všude kolem něj gorily. Zvířata, podle něj schopná roztrhat ho během pár vteřin na kousky, však byla velice milá – jen ho pozorovala, přátelsky se ho dotýkala a po chvíli odešla. Pro spoustu lidí, kteří video viděli, to znamenalo definitivní konec mýtu o zlých a nebezpečných gorilách. 

 

 

4. místo: Páření pavouků

Myslíte si, že páření pavouků je nechutné, v nejlepším případě pak nudné? Pak se podívejte na následující video. Zobrazuje namlouvací rituály australského pavouka pavího. Natočil je poprvé v dějinách v přírodních podmínkách biolog Dr. Jurgen Otto. Svatební tanec křehkých tvorů je neuvěřitelný. Bleskové pohyby spojené s bubnováním kusadly vypadají jako hra. Ale jde o něco mnohem důležitějšího: sameček těmito poskoky musí oslnit mnohem větší samičku, aby mu dovolila spářit se.

 

3. místo: Chodící chobotnice

Tato chobotnice byla nafilmovaná v rezervaci Fitzgerald Marine Reserve, asi 30 kilometrů jižně od kalifornského velkoměsta. Bioložka Alexa Warburtonová napsala pro magazín Orion toto: “Chobotnice v zajetí unikají z akvárií až příliš často. Byly nalezené na kobercích, v knihovničkách nebo dokonce v několik metrů vzdálených akváriích jiných tvorů. Nejčastěji přitom, když něco žraly – většinou obyvatele druhého akvária…“ Víc se o tomto videu dočtete ve zvláštním článku TADY 

 

2. místo: Hadi v jeskyni

Hadi v Portoriku mají jedinečný způsob lovu. V místních jeskyních žije obrovské množství netopýrů; tak velké, že to zákonitě přitahuje predátory, jako jsou právě hadi. Dokáží se do jeskyně dostat shora – spouštějí se dírami ve stropě jeskyní a visí odtamtud dolů. Když kolem letí netopýr, had se zhoupne a zaútočí. Občas se dokonce spustí po liánách dolů a netopýry spící „v bezpečí“ u stropu žerou. Film natočili Neil Losin a Nathan Dappen.

Snakes in a Cave from Day's Edge Productions on Vimeo.

 

1. místo: Špačci se rojí. Ale jak!

Sophie Windsdor Cliveová natočila úplně náhodou video, které obletělo svět. Při procházce podél irské řeky Shannon se z mlhy vzneslo hejno špačků. Podívejte se na to, jak geniálně může zdánlivě nenápadná činnost vypadat. Viděli jste vloni lepší video se zvířaty? My ne!

Murmuration from Sophie Windsor Clive on Vimeo.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články