Nejmenší antilopa světa poprvé v Praze

Roční sameček Elvis a jedenáctiměsíční Dax jsou v historii pražské zoologické zahrady prvními dikdiky. Přestože jde o velmi plachá zvířata, bez problémů se adaptovali a zvykli si i na svého souseda.

Miniantilopy mají nápadné veliké oči.
Miniantilopy mají nápadné veliké oči.
Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Nejmenší antilopa světa - dikdik Kirkův - v pražské zoologické zahradě dosud chyběla. Nyní se vedení rozhodlo pořídit dva samečky, kteří přijeli z Wroclavi a ze zoo v Lipsku. Než se antilopy zabydlely v Africkém domě, strávily po příjezdu čtrnáct dnů v zázemí zoo.

Dikdik Kirkův má na délku kolem 50 až 70 centimetrů a jeho váha se pohybuje od tří do sedmi kilogramů. Poznáte ho podle jeho velké plachosti, mírně prodlouženého čenichu a nápadně velikých očí. Jeho domovem jsou buše ve východní a jihozápadní Africe, kde žije po většinu roku v trvalých párech. Nepotřebuje často pít, což mu dovoluje žít i v méně přívětivých oblastech.

Samečci si na nové prostředí zvykli velmi rychle, nejspíš díky jejich předchozí zkušenosti ze zoologických. Dnes jsou sousedy samce hrabáče kapského Draca. I přes mírné pochyby proběhlo neobvyklé setkání nad očekávání dobře. Dikdici si hrabáčův výběh oblíbili a na první pohled ho oživili.

Elvis a Dax tvoří s Dracem atraktivní trojici zvířat. Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Mohlo by vás zajímat: