Mimořádné osudy:Nejmenší muž na světě si na konci života splnil své největší sny

Život byl pro něj vždycky boj. Chandra Bahadur Dangi měřil pouhých 54.6 cm. a byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejmenší člověk na světě. Vydělával si výrobou bambusových košů a nikdy neopustil svou rodnou vesnici. Jeho malý vzrůst pro něj představoval spíše zátěž a zapadnout do normálního světa bylo obtížné. Přesto se nikdy nevzdal. Když 3. 9. 2015 opustil tento svět, bylo mu sedmdesát pět let.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Rodák z Nepálu byl o pouhý centimetr menší než předchozí držitel tohoto titulu, Gul Mohammed z Indie. Stejně tak porazil Filipínce Junreye Balawinga, který měří 55,6 cm. A tak se stal Chandra Bahadur Dangi 26. února 2012 nejmenším člověkem světa a jeho život nabral na obrátkách. Začal cestovat. Pan Dandi do té doby nikdy neopustil svou rodnou vesnici Reemkholi, ležící více než 500 kilometrů od hlavního města Káthmándú. Ve chvíli, kdy získal titul, se splnil jeho sen.

"Chci navštívit každičký kout. A díky udělení titulu Nejmenší muž světa si tento sen mohu splnit," nechal se slyšet pan Dangi. "I když přiznávám, že mi někdy jde všechna ta pozornost na nervy," dodal. Nejprve se vypravil do Káthmándú a postupně navštívil dalších šest zemí, včetně Velké Británie a Austrálie. Zemřel v Polynésii na ostrově Samoa na zápal plic. Předtím, než se tam vydal, navštívil krátce Bombaj a nemohl se dočkat, až procestuje Indii.

Chandra Bahadur Dangi se Sultanem Kosenem, nejvyšším žijícím člověkem na světě, který vyrostl do výšky 251cm.

Chandra ovládal pouze nepálštinu, a tak ho na cestách doprovázel jeho synovec Dolak Dangi, který svého strýčka představil Guinessovu týmu. Chandra Bahadur Dangi byl také nejmenším dospělým člověkěm, který byl kdy oficiálně změřen. Pochází z devíti dětí, jeho šest bratrů a dvě sestry dorostli všichni do běžné výšky.

Pan Dangi se těšil celý život dobrému zdraví. Podle jeho slov nikdy nestonal ani nebral žádné léky. Navzdory tomu, že lidé malého vzrůstu mají obvykle i kratší život, se dožil úctyhodného věku. "Tajemství mého zdraví tkví ve skromné stravě. Třikrát denně si dám dvě lžíce rýže, někdy ji doplním o kuřecí maso nebo rybu," prozradil Chandra, který vážil pouhých 14,5 kg. 

Pan Dangi s nepálskými novinami krátce po získání titulu.

Mohlo by vás zajímat:

Související články