Nejmenší žába světa měří jen 7 milimetrů

V pralesích Papuy-Nové Guineje byla objevena nejmenší žabka na světě. Je tam mrňavá, že se vejde na minci.

Nejmenší žába světa měří jen 7 milimetrů
Nejmenší žába světa měří jen 7 milimetrů
Zdroj: archiv

Žerou miniaturní hmyz a samy jsou kořistí škorpionů.

Dva nové druhy maličkých žab objevili američtí vědci v pralesích Papuy-Nové Guineje. Jedna z nich, pojmenovaná Paedophryne amauensis, je patrně nejmenším obratlovcem na světě - měří sotva sedm milimetrů, uvedli vědci v časopise PLoS One. 

O něco málo větší objevenou příbuznou žabky, rovněž dosud neznámou, nazvali Paedophryne swiftorum. Podle expertů z Louisianské státní univerzity velikost obou obojživelníků souvisí zřejmě s jejich životním prostředím, jímž je tlející listí na pralesní půdě. Oba druhy vydávají zvuky podobné hmyzím hlasům, proto je pro biology velmi obtížné je v pralese vysledovat. 

"Novoguinejské pralesy jsou v noci neuvěřitelně hlučné. My jsme se snažili nahrát žabí kvákání v pralese a pak jsme byli zvědaví, co je to za ty další zvuky," ozřejmil okolnosti objevu vedoucí týmu Chris Austin. "Pátrali jsme, odkud zvuky vycházejí, a podívali jsme se do tlejícího listí. Byla noc a tihle tvorečci jsou neskutečně malí; po několika zoufalých pokusech jsme vzali hrst listí a šoupli jsme ho do plastového pytlíku. Pak jsme uviděli, jak kolem poskakují ty droboulinké žabičky," řekl. 

Poražení rekordmani

Obě žabky se živí miniaturním hmyzem, který musí být výrazně menší než jsou samy. A samy se pravděpodobně stávají kořistí rovněž malých obratlovců, kteří ale běžně žáby neloví, poznamenal Austin. Mezi nimi by mohli být i škorpioni. 

Žabí rod Paedophryne byl popsán teprve nedávno a tvoří jej malé druhy těchto obojživelníků nalezené na různých místech v pralesích východní části ostrova. Před jeho objevením byla za nejmenší žábu na světě označována brazilská zlatá žabička Brachycephalus didactylus, následovaná o něco větší kubánskou příbuznou Eleutherodactylus iberia. Délka obou rovněž nedosahuje jednoho centimetru. 

 

Na levém horním obrázku je zlatá žabička Brachycephalus didactylus, na pravém horním obrázku kubánská Eleutherodactylus iberia. Dole vidíte rybku Paedocypris progenetica.

Nicméně titul nejmenších obratlovců tyto jihoamerické žabičky neměly - ten patřil rybce z indonéských mokřadů a potoků Paedocypris progenetica; její dospělci na délku měří 7,9 milimetru. Korunu nejmenšího obratlovce na světě teď tedy převzala Paedophryne amaunensis se standardní velikostí v dospělosti 7,7 milimetru. 

Foto: PLoS One

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články